Helén Pettersson

Foto: Jonas Ekströmer

 

Helén Pettersson, riksdagsledamot för S, valdes till ordförande i ABF i lördags. Vad blir din största utmaning?

– Många! Det handlar om att vi ska fortsätta att vara störst och starkast – och erbjuda de bästa möjligheterna för folk att växa själva. Vi ska fortsätta att vara modiga och alltid ligga i framkant.

Går det bra att kombinera uppdraget i miljö- och jordbruksutskottet med högsta ansvarsposten i ABF?

– Jadå, det är bara de allra senaste åren som ordförandeskapet i ABF har varit ett heltidsjobb. Det blir inga problem att dela upp resor och annat med dem som jobbar på kansliet.

Du kandiderade själv till posten som LO-ordförande och nu efterträder du Karl-Petter Thorwaldsson som valdes till det uppdraget. Hur känns det?

– Helt rätt. Jag är en folkbildare i själen och får ett av arbetarrörelsens absolut finaste uppdrag. Att det blir efter Karl-Petter har jag inte reflekterat så mycket över.

Tills sist, vad har du själv gått för ABF-kurser?

– Jättemånga! Den allra första handlade om fackets grunder, och den gick jag på min arbetsplats på 80-talet när jag var hotellstäderska. Sedan har jag både gått och lett en hel många fackliga och samhällspolitiska studiecirklar. Och förresten gjorde jag ett misslyckat försök att gå en spanskakurs en gång också …

Fakta

ABF är, enligt sin hemsida, Sveriges största studieförbund. 750 000 personer deltar varje år i ABF:s cirkel- och kursverksamhet, nära 700 000 besöker föreläsningar och över två miljoner tar del av musik- och teaterverksamheten. Socialdemokraterna, LO och Konsumentkooperationen har grundat organisationen.