För tredje gången stämmer Kommunal samma Visbykrog. Den här gången handlar det om övertid helt utan lön.

Arbetet har tidigare skrivit om Aziz Mettou som berättade att han hotades till livet när han krävde arbetsgivaren på obetalda löner. Han arbetade på en restaurang i centrala Visby 86 timmar i veckan utan att få någon lön. Först den femte månaden fick han 7 500 kronor. Enligt anställningsavtalet skulle han fått en månadslön på 17 500 kronor.

I januari stämde Kommunal ägaren i tingsrätten och krävde 280 000 kronor i obetalda löner för den ordinarie arbetstiden enligt anställningsavtalet, det vill säga 40 timmar i veckan.

I verkligheten jobbade Aziz Mettou över 46 timmar varje vecka.  Nu stämmer Kommunal arbetsgivaren på nytt och kräver dels allmänt skadestånd för olagligt avskedande, dels ersättning för övertiden, cirka 40 000 kronor i månaden.

Flera tidigare anställda kommer att vittna mot arbetsgivaren, enligt fackets stämningsansökan till tingsrätten. Också de har fått betalning bara för en mycket liten del av allt arbete de utfört. Ett av vittnena, en kock, har fått 25 kronor i timmen. Ett annat vittne har arbetat som nattvakt för 30 kronor i timmen.

– Varken Aziz eller vittnena har fått några lönebesked eller kontrolluppgifter, säger Aziz Mettous juridiska ombud Bo Villner vid LO-TCO Rättsskydd.

När Aziz Mettou inte fick sin lön vände han sig till facket, Kommunal, som skrev ett kravbrev till hans arbetsgivare. Fyra dagar senare fick han besök av krogägaren och en annan person i sitt hem. Enligt Aziz hotades han till livet om han inte skrev på ett papper och intygade att han fått alla sina löner. Aziz Mettou vägrade skriva under och flydde genom att hoppa ut från ett fönster på andra våningen.

I början av mars stämde Kommunal Arbetsgivaren till Arbetsdomstolen för kränkning av föreningsrätten. Genom hembesöket har arbetsgivaren gjort sig skyldig till ”en föreningsrättskränkning av ett mycket allvarligt slag”, konstaterar facket och kräver ett allmänt skadestånd på 450 000 kronor för det nattliga hembesöket.

Arbetsgivaren avfärdar samtliga anklagelser. Aziz Mettou har aldrig utsatts för hot och han har fått alla sina löner, hävdar krogägaren i en tidigare intervju i Arbetet.