I amerikanska konstitutionens andra tillägg stadgas att kongressen inte får stifta lagar som inskränker yttrandefriheten. Folket har rätt att samlas och kräva upprättelse för missförhållanden. Detta hänvisade folkmusikern Pete Seeger till när han 1955 skulle vittna inför Kommittén för oamerikanska aktiviteter. Han vägrade namnge organisationer och vänner. Följden blev att han svartlistades av TV-stationer och konsertarrangörer. Då åkte han istället runt i USA och framträdde på små lokala arrangemang. Som 1960 på Bowdoin College i Maine. Skolans radiostation bandade  konserten som dokumenterar Pete Seeger i bästa form. ”Den amerikanska folksångens grep”, som han kallats, blandar äldre och nyare, traditionella och egna sånger. Han fördjupar begreppet politisk sång genom att än vara agitatorisk, än sjunga vardagsfolkligt, än dra igång en allsång. Både proffsigt och avspänt. Och så fint han spelar tolvsträngad gitarr, vid sidan om banjon.

Bengt Eriksson

Veckans CD

The Complete Bowdoin College Concert, 1960

Artist: Pete Seeger
Skivmärke: Smithsonian Folkways

Dubbelalbumet med Pete Seegers konsert från 1960 på Bowdoin College i Maine finns på Spotify.

Leadbellys ”Goodnight Irene” var en av låtarna som Pete Seeger framförde på Bowdoin College. Se och hör samma låt i en något senare live-inspelning (1963) från Australien. Finns på Youtube.
Låten ”Michael Row The Boat Ashore” sjöng Seeger i allsång med publiken på Bowdoin College. Likadant gjorde han vid  konserten i Australien, se och hör också detta på YouTube.

Om man pusslar ihop tre filmklipp på YouTube så kan de  tillsammans bli ett exempel på hur Pete Seeger långt in på 60-talet bojkottades/censurerades i amerikansk TV.
När  gruppen Smother Brothers 1967 ville ha Seeger i sin TV-show så tilläts han att sjunga två sånger, ”Wimoweh” och ”Where Have All The Flowers Gone”. Se och hör på YouTube. Där gick gränsen. Mellan dessa bägge sånger framförde Pete Seeger även en sång från andra världskriget, ”Waist Deep In The Big Muddy", som hade aktualiserats av USA:s krig i Vietnam. Den sången klipptes bort. Även detta framförande kan man se och höra på YouTube. Och här kan man se och höra en TV-intervju med Pete Seeger (född 1919), som sändes med anledning av hans 90-årsdag, om hur ovannämnda censur orsakade så stora protester att TV-bolaget CBS måste låta Seeger återkomma och framföra ”Big Muddy” i en följande show med Smother Brothers. Även detta på YouTube.

När Pete Seeger, 90 år, nominerades till Nobels fredspris skrev jag också en text om honom. Länk till den texten.

Här en länk till den informationsrika nätsidanPete Seeger Appreciation Page”.

Läs alla veckans CD!