Anställda inom trädgårdsanläggning får 698 kronor mer. Anställda på golfbanor får 623 kronor mer.

Det är löneförhöjningarna i de två avtal som Kommunal och SLA, Sveriges Skogs- och Lantarbetsgivare, undertecknade i sista stund. Därmed blir det ingen strejk. Kommunal hade varslat om att ta ut 550 anställda på tio golfbanor och två företag inom trädgårdsanläggning.

– Vi är nöjda med att alla verkligen garanteras en löneökning med 623 respektive 698 kronor, säger Kommunals avtalssekreterare Lenita Granlund i ett pressmeddelande.

Avtalet gäller i 13 månader till den 30 april 2013. Lönerna höjs med 2,8 procent.

Avtalet innehåller bättre villkor för arbetskläder. Kommunals krav på fungerande företagshälsovård hänskjuts till en arbetsgrupp. När det gäller golfavtalet ska en gemensam arbetsgrupp ta fram goda exempel på arbetsförläggning på våren, den mest intensiva perioden. När det gäller trädgårdsanläggningsavtalet ska en gemensam arbetsgrupp se över införande av beredskap och beredskapsersättning.

– Våra branscher är extremt säsongsberoende. Just nu står de i startgroparna. Vi är glada över att vi har hittat en överenskommelse och därmed kan undvika en konflikt, säger Maria Möller, förhandlingschef och vice vd vid SLA.