Tyska offentliganställda kan se fram emot löneökningar på 6,3 procent de kommande två åren. I helgen blev avtalet klart.

Efter att ha suttit vid förhandlingsbordet i tre intensiva dagar i sträck och en lång natt slöt det tyska fackförbundet Verdi tidigt i lördags morse ett nytt avtal för runt 2 miljoner anställda. Avtalet ger sammanlagt 6,3 procents löneökningar på 24 månader.

Den första löneökningen på 3,5 procent sker retroaktiv från den 1 mars i år. Nästa år höjs lönerna vid två olika tillfällen. Den 1 januari får de offentliganställda 1,4 procent mer och de får lika mycket även den 1 augusti.

På tio månader höjs därmed lönerna med hela 4,9 procent och den slutgiltiga löneökningen nås efter 18 månader, konstaterar facket som är nöjt med avtalet.

– Det är anmärkningsvärt. Ett sådant här löneavtal är sällsynt, och det var bara möjligt på grund av de anställdas varningsstrejker de senaste veckorna.  Deltagandet var av en storleksordning som vi inte upplevt på länge, säger Verdis ordförande Frank Bsirske, i en kommentar på förbundets hemsida.

De senaste veckorna har mer än 300 000 offentliganställda deltagit i korta så kallade varningsstrejker för att sätta press på arbetsgivarna.

Fackets ursprungskrav var 6,5 procent på ett år, medan arbetsgivarnas bud låg på 3,3 procent på två år.