Chilenska fackbasen Jorge Murua greps tillsammans med 14 fackliga ledare i metallfacket CUT i tisdags, enligt uppgift till Arbetet.

– Det var ett våldsamt gripande. Myndigheterna har bekräftat det men vi vet inte så mycket mer om vad som hänt honom, säger Paulina Collao, medlem i Chiles kommunistiska parti i Sverige som i dag, fredag, planerar en protestaktion utanför den chilenska ambassaden i Stockholm.

Gripandet skedde i huvudstaden Santiago i tisdags då metallfacket försökte lämna över ett protestbrev till regeringen.

Sedan drygt en månad har det funnits en växande kritik mot de stora sociala skillnaderna i landet och att regeringen tillämpar olika momssatser i olika delar av landet.

I Aysén i norra Patagonien är momsen högre än i mellersta Chile och det har många protesterat emot.

Metallfacket CUT har gått samman med miljöorganisationer och politiska partier och organiserat protestaktioner mot regeringen.

Jorge Murua som leder metallfacket CUT är även aktiv i kommunistiska partiet Chiles KP.

För en månad träffade Arbetet honom då han var på Sverigebesök tillsammans med den kända chilenska studentledaren Camila Vallejo.
Då berättade Jorge Murua om de sociala klyftorna i landet.

– Skillnaderna mellan olika grupper i Chile är stor. Om en arbetare blir sjuk och måste köpa mediciner kan det bli så dyrt att en familj måste skuldsätta sig för resten av livet, sa han.