Foto: Aliosha Marquez

Kommendant Camila, som hon kallas, har blivit en megastjärna i Chile där hon lett stora studentdemonstrationer. Hon är dotter till två kända kommunistpolitiker, Reinaldo Vallejo och Mariela Dowling, som stred för motståndsrörelsen under Augusto Pinochets styre.

 

Hon har jämförts med både Che Guevara och Subcommendante Marcos. Camila Vallejo är 23-åringen som blivit en ny vänsterikon. Hon leder en växande social rörelse i Chile där även metallfacket ingår.

När den brittiska tidningen The Guardian bad sina läsare att rösta fram årets personlighet 2011 vann Camila Vallejo.

Hon spöade därmed både Angela Merkel och Aung San Suu Kyi.

I Chile har den unga studentledaren närmast rockstjärnestatus. De senaste veckorna har internationella tidningar som The New York Times och El Pais porträt­terat henne.

I helgen var hon dock i Sverige. På ”turné” som hon själv uttrycker det.

I en trång källare på Kungsholmen i Stockholm delade hon bord med det chilenska metallfacket Constramets ordförande Jorge Murua.
Båda har varit med och organiserat massiva gatuprotester i Chile.

Under diktator Augusto Pinochets tid minskade bidragen till statliga universitet, och privata vinstdrivande företag tog över allt mer av verksamheten.

– Privatiseringen har lett till en ökad segregering men också att studenter måste ta stora lån från banker och and­ra långivare, säger Camila Vallejo.

Under förra året rullade en demonstrationsvåg över landet. Kravet var att utbildningen ska vara avgiftsfri samt ett förbud för utbildningsföretag att ta ut vinster.

Sammandrabbningarna mellan poliser och demonstranter blev hårda. Samtidigt som studenterna protesterade gick facket ut i konflikt och krävde bättre villkor. Gruvarbetarna utlyste den första generalstrejken på 18 år.

Protesterna och strejkerna har skapat en politisk oro, och den svaga högerregeringen har tvingats göra flera regeringsombildningar.

Protesterna har dock inneburit att allt fler aktivister på olika kanter har börjat samarbeta. Det som började som en skolprotest har växt till en bredare samhällskritik som även delas av andra grupper, exempelvis miljörörelsen.

Demonstranterna kräver också ett vinststopp inom sjukvården samt förändringar av skattesystemet och att naturresurserna inte säljs ut.

Att metallfacket gör gemensam sak med en växande social rörelse ser Jorge Murua enbart som något positivt.

– Det är nya sätt att organisera oss på, säger han.

Det finns dessutom en gemensam nämnare mellan fackets och studenternas ledare.

– Vi är kommunister, säger båda två.

Och när de kritiserar det chilenska utbildningsväsendet kommer de snabbt in på övergripande kritik mot en global världsordning som de anser orkestreras av en neoliberal politik.

Det är stora ord om orättvisor och privatiseringar.

Samtidigt går det inte att komma ifrån att läget har blivit bättre för många människor i världen. På ett par årtionden har den globala medellivslängden stigit kraftigt och är i dag nästan 70 år.

Så frågan är om världens ekonomiska utveckling verkligen har varit så dålig.

– Allt är inte dåligt, säger Jorge Murua.

– Det har skett teknologiska framsteg, fortsätter han. Men skillnaderna mellan olika grupper i Chile är stor. Om en arbetare blir sjuk och måste köpa mediciner så kan det bli så dyrt att en familj måste skuldsätta sig för resten av livet.

Chile

• Chilenarna har fått det bättre ställt sedan 1980-talet, men inkomstskillnaderna är stora. Förra året skedde flera sammandrabbningar där studenter bland annat krävde gratis utbildning.

• Camila Vallejo, eller Kommendant Camila som hon kallas, är vice ordförande för studentkåren Universidad de Chile. Hon har gjort sig känd för fräna tv-diskussioner med politiker och ledde under flera dagar ett demonstrationståg med över 200 000 studenter genom huvudstaden Santiagos gator.

• I Chile finns ett 50-tal fackförbund men bara en tiondel av den yrkesverksamma befolkningen är organiserade.

Källor: The New York Times, LO-TCO Biståndsnämnd