Pensionsstriden blev för mycket för FNV, nederländska LO. Nu ser det ut som att centralorganisationen håller på att splittras.

– Vi vill inte ha pensionsreformen, säger Danielle van Essen på facket Abvakabo FNV som har 350 000 medlemmar i offentliga sektorn.

Samma besked kommer från metallfacket FNV Bondgenoten som organiserar drygt 475 000 medlemmar. Även några av de mindre fackförbunden är emot reformen.

Striden handlar om det nederländska fackets syn på en pensionsreform i landet.

Nyligen beslutade den fackliga centralorganisationen FNV med knapp majoritet att stödja regeringens förslag att pensionerna i framtiden ska grunda sig på en premieinbetalning.

De offentliganställdas och metallarbetarnas fackliga organisationer är kritiska eftersom de tror att systemet kommer att missgynna deras medlemmar.

Även de andra facken har varit kritiska men anser att det förslag som regeringen lagt är acceptabelt och bättre än vad som tidigare föreslagits.

De olika ståndpunkterna har lett till en infekterad strid mellan olika förbund.

Det troliga är att ett par förbund kommer att lämna FNV, och möjligen kan en ny facklig centralorganisation bildas.

– Jag kan ännu inte bekräfta det. Vårt förbund fattar beslut i maj och senast på FNV:s kongress i juni måste alla fackförbund komma med ett besked om de vill stanna kvar eller inte, säger Danielle van Essen.

FAKTA

Centralorganisationen Federatie nederlandse vakbeweging (FNV) bildades 1982 då den katolska fackliga organisationen NKV slogs ihop med den socialdemokratiska NVV och protestantiska CNV.

FNV har 19 fackförbund som tillsammans organiserar 1,4 miljoner medlemmar.