Saabs konkursförvaltare har fått in ett antal bud som de nu ska utvärdera. Hur många det rör sig om vill de dock inte berätta.

I dag bekräftade konkursförvaltarna att det kommit in flera bud på Saab innan deadlinen löpte ut i går, och de ska komma från både svenska och utländska intressenter.

– Buden är välmotiverade, välgenomtänkta och intressanta för en fortsatt utvärdering, sa konkursförvaltare Hans Bergqvist på dagens telefonpresskonferens, enligt TT.

Konkursförvaltaren kommer att gå igenom buden och också möta olika intressenter under den kommande veckan.

Buden som kommit in gäller helhetslösningar i någon form. De är inte bindande men de anger vad intressenterna vill köpa och hur mycket de är villiga att betala. Konkursförvaltarna ville inte kommentera nivån på buden men de konstaterade att de inte är i närheten av att täcka Saabs skulder.

Det kinesiska företaget Youngman har bekräftat att de lämnat ett bud på Saab på omkring 2 miljarder kronor.

– Vi lägger ett preliminärt bud. Så småningom får vi diskutera exakt vad vi kan köpa av det hela, säger Youngmans grundare och ägare Pang Qingnian till SVT.

En av de andra huvudintressenterna, turkiska Brightwell Holdings, har dock dragit sig ur affären. Orsaken är att GM inte velat samarbeta och eftersom GM till stora delar äger tekniken i Saabs bilmodeller anser Brightwell att det då är omöjligt att köpa Saab.

Diskussionerna mellan GM och Brightwell avslutades i går kväll, uppger Dagens Industri.

– Vi har lagt en plan på bordet för att få Saab att överleva. GM har inte bara visat sig vara ovilligt att samarbeta. Det är också min slutsats att GM vill döda Saab, säger investmentbolagets talesperson och styrelsemedlem, Zamier Ahmed, till Dagens Industri.

Konkursförvaltarna har tidigare sagt att de vill ha en köpare klar innan februari är slut, men på dagens presskonferens ville de inte ange någon tidsplan för när ett slutbud måste ha kommit in.