Tillväxten ökar just nu mycket starkt. Det kan tas som bevis för att regeringen styr Sverige rätt. Men sanningen är att alliansens linje innebär ett långsiktigt skräckscenario för svensk tillväxt och därmed den välfärd vi i framtiden kommer att ha råd med.

Nya siffror från Statistiska centralbyrån visar att tillväxten ökade kraftigt under 3:e kvartalet.

Samtidigt är den svenska statsbudgeten stark.

Men är det synonymt med att regeringen för en politik för tillväxt som består även på lång sikt?

Där är och förblir svaret nej.

Att med nedbantad skola, vård och infrastruktur och nedbantade socialförsäkringar skapa ett överskott i budgeten är inte att skapa hållbar tillväxt. På sikt får det i stället förödande konsekvenser.

Låt oss analysera de områden som är speciellt viktiga för en bestående tillväxt:

Här är utbildning viktigt. Kunskap av god kvalitet är något som garanterar vår tillväxt även i framtiden.

Regeringen har i stället valt att strypa vuxenutbildningen och införa en tidig utsortering i grundskolan som gör att färre når sin högsta möjliga utbildningsnivå.

Man har inte heller tagit krisens höga arbetslöshet som en möjlighet att vidareutbilda arbetskraften för att kunna möta de ökade krav som den internationella konkurrensen tvingar fram på sikt.

Tyvärr blir följden av dessa uteblivna satsningar att finansminister Anders Borg populistiskt kan visa hur välmående den svenska statsbudgeten blir på kort sikt.

Sjukvården har gått samma tillväxtfientliga väg: En bra sjukvård är viktig inte bara av humanitära skäl. Det är nödvändigt för att hålla Sveriges arbetskraft i produktionen.

Nedskärningar i kommuner och landsting betyder därför inte bara att vi plussar på den höga arbetslösheten. Det betyder också att vi inte längre kan hålla vår arbetskraft tillräckligt frisk för att fullt ut delta i produktionen och skapa tillväxt även på lång sikt.

Men pengar sparas också här till statskassan.

Vidare är en bra infrastruktur viktig för tillväxten, dels för att kunna föra arbetskraft till och från jobbet, dels för att kunna transportera produkter till och från fabriker och kunder.

Det totalhaveri i kommunikationerna som vi upplevde förra vintern och som vi troligen kommer att få uppleva även i år hämmar därför långsiktig tillväxt.

Men i stället för att dra lärdom minskar regeringen anslagen för underhåll och drift till järnvägen med 700 miljoner kronor per år, något som enligt Trafikverket leder till försämrad förmåga att transportera gods, fler stora störningar och sämre punktlighet.

Men genom att försaka dessa satsningar kan finansminister Anders Borg återigen peka på en stark statsbudget.

I stället för alla dessa nödvändiga satsningar för en uthållig tillväxt har grunden i regeringens politik varit att pressa ned arbetsgivarens kostnader för arbetskraften, dels genom sänkt a-kassa för att sänka lönerna, dels genom fler tillfälliga och osäkra anställningar.

Därutöver har regeringen infört stora subventioner till arbetsgivare genom sänkt arbetsgivaravgift.

Men låga kostnader för arbetskraften skapar ingen tillväxt på sikt. Följden blir i stället att svenska företag får allt svårare att hävda sig i den internationella konkurrensen.

Kortsiktigt kan företagen hålla uppe sin försäljning genom att produkter och tjänster blir billigare med låga kostnader för arbetskraften.

På sikt leder det ofelbart till att andra länders företag lanserar nya bättre produkter som får den svenska försäljningen att rasa.

Strategin att sänka arbetskraftskostnaderna har inte ens fått ned arbetslösheten. Sverige har i dag mycket hög arbetslöshet bland alla jämförbara länder.

Utöver allt detta har regeringen valt att förutom sänkt a-kassa också kraftfullt urholka försäkringsskyddet. Socialförsäkringar och a-kassa har i regeringens retorik klassats som bidragsberoende för lata människor som inte vill arbeta.

Men sänkta ersättningar ger varken fler jobb eller högre tillväxt, bara fattigare människor.

En bättre väg är att satsa på tillväxt så att fler kommer i arbete och därigenom sänka kostnaderna för sjukdom och arbetslöshet.

Men Anders Borg kan återigen peka på stora summor som staten sparar.

Det regeringen faktiskt har lyckats med är att låta dem som har jobb få mer i plånboken. Detta genom att en del av statens överskott har använts till att sänka skatten på arbete.

Tyvärr kommer det att vara en tillfällig glädje som snabbt förklingar den dagen alla uteblivna satsningar gör att Sverige hamnar på efterkälken när de gäller det på sikt viktigaste i ett land, att upprätthålla produktion, produktivitet och tillväxt, kort sagt allt det som skapar välfärd.

Och när effekten av regeringens tillväxtfientliga politik blir tydlig står vi inför en mycket lång väg tillbaka för att åter få en arbetskraft och ett näringsliv i världsklass.