Att Byggnads utvidgar konflikten på Svevia genom en sympatistrejk på NCC får Sveriges Byggindustrier att se rött.
– Det hotar klimatet i avtalsrörelsen, säger Mats Åkerlind, vice vd.

I går varslade Byggnads NCC:s anställda på LKAB:s gruva i Kiruna om strejk. Varslet retar Sveriges Byggindustrier (BI) som ser det som ett hot i den pågående avtalsrörelsen.

– Att på det här sättet markera att man har stridsberedskap och att rikta den mot ett av våra medlemsföretag mitt under pågående avtalsförhandlingar är väldigt olämpligt, säger Mats Åkerlind, förhandlingschef på BI.

Sedan snart en vecka strejkar samtliga Byggnads medlemmar på statliga Svevia. I går satte facket ytterligare tryck då Elektrikerna varslade om sympatistrejker både på Svevia och i statliga LKAB:s gruva i Kiruna. I gruvan varslade även Byggnads de anställda hos NCC och det provocerar arbetsgivarorganisationen BI.

– Vi tycker att sympatiåtgärder är olämpliga som princip. De riktas mot företag som har gällande kollektivavtal och fredsplikt, säger Mats Åkerlind.

Han tillägger att Byggnads åtgärder är extra upprörande eftersom de riktas mot ett av BI:s medlemsföretag samtidigt som parterna befinner sig i slutfasen av avtalsförhandlingarna. Att NCC drabbas tycker Mats Åkerlind är märkligt eftersom företaget inte ens är underentreprenörer till Svevia.

– NCC har inget med Svevia att göra utan jobbar åt LKAB. Byggnads varsel är riktat mot den svenska staten på något märkligt sätt, och det drabbar vårt medlemsföretag, säger han.

Byggnads vill få Svevia att teckna avtal med förbundet och inte bara med Seko, eller att gå med i Sveriges Byggindustrier för att på så sätt bindas av Byggnads avtal. Att facket varslar för att värva medlemmar åt BI, ser dock inte Mats Åkerlind som någon förmildrande omständighet.

– Vi tycker inte att det är speciellt lämpligt att tvinga någon att gå med hos oss, säger han.

Svevia som tillhör arbetsgivarorganisationen Arbetsgivarverket har tidigare uppgett att de på grund av Arbetsgivarverkets stadgar inte kan teckna avtal med Byggnads eller BI.

LO-Tidningen har inte lyckats nå Byggnads avtalssekreterare Torbjörn Johansson för en kommentar, men han har under förmiddagen meddelat BI att varslet på NCC inte har något samband med de pågående avtalsförhandlingarna mellan Byggnads och BI. Avtalet mellan parterna löper ut om två veckor.