Jurister säljer arbetstillstånd till utomeuropeiska medborgare. Upp till 100 000 kronor kan rese- och arbetstillstånd kosta för de utomeuropéer som vill komma till Sverige och jobba, avslöjar i dag Ekoredaktionen på Sveriges Radio.

Det är arbetskraftsrekryterare, svenska arbetsgivare och juristfirmor som delar på pengarna som de arbetssökande betalar, uppger Ekot.

För snart fyra år sedan ändrades reglerna för arbetskraftinvandring. I stället för att staten avgör behovet av arbetskraft inom olika branscher fick arbetsgivarna rätt att göra sådana bedömningar.

Enligt flera källor som Sveriges Radio har varit i kontakt med missbrukas dock systemet.

Oftast finns jobbet bara på pappret.

Personerna som beviljas arbetstillstånd för att jobba i Sverige står uppskrivna på företagens lönelistor utan att jobba där. För att undvika att bli upptäckt av Skatteverket tvingas de som fått arbetstillstånd att betala in skatt till den arbetsplats där de officiellt är anställda.

I själva verket jobbar de ofta svart åt ett helt annat företag.

Ekot har också annat varit i kontakt med en jurist på en juristfirma som hävdat att flera arbetssökande betalat stora summor för arbetstillstånd de senare inte fått. Enligt henne var det chefen för firman som tagit betalt för tillstånden.

– Jag kan bedöma att det rörde sig om tio femton ärenden. Men i de flesta fall påstod de att de betalat mellan 50 000 och 100 000 kronor, säger hon till redaktionen.

Migrationsverket bekräftar att en handel med arbetstillstånd pågår.

– Det du beskriver är något som vi har hört genom olika påståenden och olika källor. Vi har ett tätt samarbete med polisen och de har berättat att det här kan förekomma, säger Alejandro Firpo på Migrationsverket till Sveriges Radio.