Lättnaden blev stor när IF Metalls klubbordförande Håkan Skött nåddes av beskedet att de kinesiska företagen Pang Da och Youngman vill köpa hela Saab.

– Det känns jätteskönt. Vi stod ju inför en väldigt allvarlig situation där rekonstruktionen hade kunnat avslutas i dag, så nu känns det bra, säger han.

Han tillägger dock att det fortfarande är några processer kvar innan affären kan genomföras. Uppgörelsen måste först godkännas av de kinesiska myndigheterna och av Saabs förre ägare GM. Men Håkan Skött är inte särskilt orolig.

– När vi nu kommit så långt att en uppgörelse är på plats är jag övertygad om att de andra besluten också kommer att tas i rätt riktning, säger han.

Hur det kommer att påverka Saab att företaget får en kinesisk ägare är än så länge ovisst. Alla nya ägare har nya idéer och sätter sin prägel på företaget, enligt Håkan Skött. Han träffat företrädare för Pang Da tidigare och säger att de gjort ett seriöst intryck.

– De uttrycker en klar vilja att satsa rejält i det här bolaget.

– De har också uttryckt att det är oerhört viktigt att ha kvar produktionen i Sverige. Det känns mycket skönt att ha det beskedet i ryggen, säger han.