”Oljeschejkdömet Norge”, sa en medresenär när jag var i Oslo. Om detta handlar låten ”Søt og svensk” på norska popbandet deLillos nya album. I texten porträtteras en av de många unga svenskar som tagit bussen till Oslo. Den här tjejen fick jobb på ett café. Hon bor i ”et kollektiv / og samler penger till et annet liv”. För ”her er bra betalt / vi slurper kaffe latte overalt”. Ett snapshot från Norge på 2000-talet, en sån där sångpoetisk ögonblicksbild som nynorska vispoprockartister är så bra på att fånga. Sång på mjuk, böljande norska, visor och pop samt ett kryddstänk rock. Musiken kan också kallas ”Vømmøltraditionen”, skapad av Hans Rotmo en dag när han på 70-talet var på väg till en föreläsning på universitetet i Oslo. Han uppfann en norsk by som fick heta Vømmøl och försågs med ett spelmanslag. Vømmøl Spellmannslag skulle spela folkmusik, visor och lite pop. Texterna skulle skildra mötet mellan landsbygd och stad. 

Bengt Eriksson

Veckans CD

Trist å vaære glad

Artist: deLillos
Skivmärke: Warner

Nya albumet med deLillos finns på Spotify.
Officiell video till titelspåret på nya albumet Trist å være glad, som spelades in i Abbey Road-studion i London. Se och hör på YouTube.
Live-inspelning där man kan se och höra deLillos framföra  tidigare låt, ”Stakkars lille Osle”. Även detta på YouTube.
Och här kan se och höra deLillos framföra en av sina klassiska låtar, ”Min beibi dro avsted”, på norsk TV. Också YouTube.

Spotifylista med olika band och artister – t ex Tre små kineser och Postgirobygget – som ingår i genren nynorsk vispoprock.