En storstrejk väntas lamslå Storbritannien under torsdagen, då omkring 600 000 lärare och tjänstemän vill visa sitt missnöje över föreslagna pensionsreformer.

Strejken slår mot gränskontroller och flygplatser.

Fyra ledande fackförbund har utlyst strejken som är den största protesten hittills mot den brittiska koalitionsregeringen under ledning av premiärminister David Cameron. Ett fackförbund varnar till och med för att protesten kan bli den mest omfattande sedan oroligheterna vid generalstrejken 1926.

Resenärer till Storbritannien uppmanas att välja en alternativ resdag, då förseningar och köer kommer att drabba både gränskontroller och flygplatser. Omkring 14 000 som arbetar vid den brittiska immigrationen tas ut i endagsstrejken.

Även lärare visar sitt massiva missnöje genom strejken. Det är första gången under lärarfacket ATL:s 127-åriga historia som dess medlemmar genomför en dylik manifestation. En talesperson för fackförbundet säger att de 78 000 medlemmarna är ”rasande” över förslaget att höja pensionsålder med sex år samt att basera pensionen på ett genomsnitt av lönen under alla yrkesår i stället för att grunda den på lönen vid avgång.

De offentliganställda i Storbritannien har redan fått sina löner frysta i två år som en del av ett åtstramningspaket. Dessutom ska 330 000 statliga jobb försvinna fram till 2015 i ett försök att få bukt med det brittiska budgetunderskottet.

Unison, som är det största fackförbundet för offentliganställda, deltar inte i strejken men uppger att den kommer att delta i framtida aktioner om regeringen inte backar från förslaget.

Den konservative premiärministern David Cameron, som regerar tillsammans med Liberaldemokraterna, uppmanade fackförbunden att ställa in strejken.

– Till er som ska strejka, när diskussioner fortfarande pågår, vill jag bara säga att aktionerna är fel — för er, för folket ni tjänar och för landet, sade Cameron.

 

Fakta

Brittisk storstrejk

• Storstrejken i Storbritannien har utlysts av fyra fackförbund för offentliganställda.
• Det största fackförbundet, Unison, med 1,3 miljoner medlemmar, deltar inte i strejken.
• I mars genomfördes omfattande demonstrationer i London i protest mot regeringens åtstramningspolitik.
• Våldsamheter och kravaller skakade huvudstaden i december vid demonstrationer i regeringskvarteren Westminster.
• Koalitionsregeringen har aviserat budgetnedskärningar på 81 miljarder pund på fem år för att minska underskottet i statsfinanserna, som den tidigare Labourregeringen får skulden för.
• Konservativa och Liberaldemokrater bildade regering i maj 2010.

(TT-AFP)