Stefan Löfven berättar inte hur samtalet gick när han i dag träffade Saabs vd Victor Muller. IF Metalls ordförande kräver i stället att regeringen ska gripa in så att bilföretaget kan överleva på lång sikt.

IF Metalls ordförande, Stefan Löfven, är hoppfull när det gäller Saabs överlevnadsmöjligheter. Men han kräver nu att regeringen agerar så att Saab Automobiles problem kan lösas långsiktigt.

Under dagen har Löfven besökt Saab i Trollhättan och träffat medlemmar och förtroendevalda. Han hade också ett kort möte med Saabs vd Victor Muller.

– Men vad vi pratade om vill jag inte gå in på i detalj.

Att Saab hamnat i den svåra situation som bolaget i dag befinner sig i skyller Löfven på regeringen. Han anser att den agerat mycket svagt i frågan.

Under presskonferensen förklarade också Löfven att GM nu också godkänner den ryske finansmannen Vladimir Antonov som ägare i Saab.

– Det finns enligt oss inga som helst hinder att släppa in honom som ägare. Vi kräver att regeringen tillsammans med GM gör klart för EIB att Antonov kan bli delägare. Antonov ihop med kinesiska delägare blir en stabil grund att stå på för Saab i framtiden, säger Stefan Löfven till TT.

Tillsammans med IF Metalls klubbordförande på Saab Automobile, Håkan Skött, bjöd Löfven in statsminister Fredrik Reinfeldt till Saabs fabrik i Trollhättan.

– Då skulle han få en chans att själv se den kraft som faktiskt finns här på Saab.

Han anser att regeringen är för passiv.

– Jag har svårt att se problemen, nu när även GM godkänner Antonov som ägare.  Nu är det regeringens uppgift att vända sig till EIB, så att Saab får bra möjligheter att överleva på sikt, säger IF Metalls ordförande Stefan Löfven.

– Först förklarade de att Riksgälden skulle avgöra om Antonov kunde bli delägare. När han godkändes av dem, förklarade de att EIB skulle avgöra frågan. Vi får inga som helst svar på varför regeringen agerar som de gör, så här undanglidande, säger Löfven.

Samtidigt fortsätter både IF Metall och fackförbundet Unionen att samla in underskrifter för de betalningsuppmaningar som man ska rikta mot Saab Automobile.

Statsminister Fredrik Reinfeldt har dock inget omedelbart svar på frågan om regeringen har något emot Antonov som delägare i Saab:

– Det är en noggrann prövning som måste göras. Jag kommer att vända mig mot alla dem som hävdar att prövningen kan stå åt sidan.

Reinfeldt hänvisar samtidigt frågan vidare till Riksgälden.

– De är inte vi som haft att huvudsakligen göra den prövningen, utan vi har bett Riksgäldskontoret att förbereda detta på olika sätt. Det är bättre att de svarar för den prövningen. Det handlar om en enskild individ här och jag är försiktig med att uttala mig om ekonomiska förhållanden för en enskild person, säger han.

Det är inte aktuellt för statsministern att personligen åka till Trollhättan och förklara regeringens inställning och agerande.

– Vi har varje dag förklarat det som är regeringens utgångspunkt. Vi kommer att säkerställa att människor sätts främst och att det finns stöd för omställning, säger han.