Den  rödgröna majoriteten i Malmö satsar 29 miljoner kronor på arbete, utbildning och företagande nästa år. Målet är högt ställt.

”Alla arbetslösa ska bli självförsörjande via arbete till avtalsenliga löner, studier eller eget företagande,” skriver de rödgröna i handlingsprogrammet Jobboffensiv 2011–2014.

– Vi kan inte sitta med armarna i kors när regeringens politik fallerar – även om arbetsmarknadspolitiken är regeringens ansvar. Vårt handlingsprogram är ett komplement till den statliga politiken. Vi vill visa att man kan göra annorlunda, säger kommunalrådet Andreas Schönström (S).

Satsningarna startar efter sommaren. De tre största delarna, åtminstone om man räknar i pengar, är följande:

• Den tidigare satsningen på ungdomar mellan 18 och 24 år blir permanent. 70 unga erbjuds jobb i Malmö kommun i högst sex månader. Det innebär att minst 140 ungdomar erbjuds platser varje år. 125 unga deltog under försöksperioden i fjol. 112 av dem fick jobb. På sikt ska satsningen utvidgas även till människor mellan 25 och 34 år.

• 100 nya trygghetsanställningar i kommunen för funktionshindrade – mot 20 i dag. Minst en promille av jobben i Malmö ska reserveras för intellektuellt funktionshindrade.

• 100 arbets- och utbildningsplatser som alternativ till fas 3. Efter ett första år av utbildning och jobbcoachning erbjuds två års jobb i Malmö kommun med avtalsenlig lön. LO-Tidningen har presenterat satsningen tidigare.

Kommunens jobbpolitik ska underlätta för företag att rekrytera personal i Malmö. Ljusningen på arbetsmarknaden har inte nått Malmö. Nästan 17 300 var arbetslösa i Malmö i april  – 300 fler än i april 2010.

– Arbetslösheten har bitit sig fast i Malmö. Det beror nästan uteslutande på missmatchning. Arbetskraften som efterfrågas finns inte i Malmö, förklarar Andreas Schönström.

Invandrare ska erbjudas yrkesutbildning på sitt modersmål. Kommunen ska kartlägga hur många som inte råd med vuxenstudier. De ska få hjälp och möjligen kan det bli tal om att kommunen hjälper till ekonomiskt.

En utredning ska undersöka möjligen för barnskötare att utbilda sig till förskollärare på deltid – men åtgärden ska inte resultera i färre barnskötare.