En elektrikers axelbesvär har godkänts som arbetsskada av högsta juridiska instans. Fallet blir vägledande för belastningsskador. Det är nämligen först ut enligt de senaste lagändringarna, som skulle lätta upp beviskraven för arbetsskador, men som Försäkringskassan fram till nu inte omsatt till praktik.

– Domen betyder jättemycket. Den är en upprättelse. Man känner sig ganska liten mot Försäkringskassan och tappar lätt tron på det juridiska systemet, säger Bertil Nilsson som nio år efter att han anmälde skadan till myndigheten alltså får den godkänd.

Vintern 2001 arbetade Bertil Nilsson med att dra kablar i en sommarstuga. Arbetet skedde på en stege och han drog fram kabeln över axeln. Han fick vrida kroppen för att hala fram mer kabel. Plötsligt högg det till i vänster axel.

Under våren 2002 hade han inte så fysiskt krävande arbetsuppgifter. När det till sommaren blev dags för nytt installationsarbete gick det inte. Smärtan hade spritt sig till ryggen.

I september anmälde han besvären till Försäkringskassan. Det blev avslag.

Med hjälp av LO-TCO Rättsskydd överklagade han till länsrätten som gav honom rätt. Då överklagade kassan till kammarrätten som gav myndigheten rätt. Bertil Nilsson vände sig då till sista instans – Högsta förvaltningsdomstolen som valde att pröva fallet.

Nu ger domstolen Bertil Nilsson rätt. Dock med minsta möjliga marginal. Två av fem domare ansåg sig vara skiljaktiga och ville avslå överklagan. Nu väntar Bertil Nilsson på att Försäkringskassan ännu en gång ska räkna ut vad han har rätt till i livränta.

Han har skolat om sig till biolog, och har i dag ett vikariat på länsstyrelsen i Skåne. Han trivs med det nya jobbet, men det har också märkts i plånboken. Hade han fortsatt som elektriker uppskattar han att han tjänat runt 30 000 kronor i dag. Nu har han visstidsanställning och tjänar 23 000.

– Från i princip 2003 har jag antingen varit arbetslös eller studerat, varvat med några jobb som vaktmästare. Det är nackdelen om man skadar sig. Man halkar efter, tappar i lön och annat man redan hade uppnått i sitt yrke.

Men domen har också stor betydelse för andra då den blir vägledande.

– Det är den första i sitt slag. Det finns inget annat prejudikat när det gäller belastningsskador enligt den nya arbetsskadelagen, säger Mattias af Malmborg på LO-TCO Rättsskydd som drivit ärendet.

2002 lättades bevisningen upp för arbetsskador. Men enligt Mattias af Malmborg har Försäkringskassan fram tills nu arbetat utifrån att det inte blev någon skillnad i och med lagändringen.

– De har öppet trotsat riksdagens vilja. Nu har de fått vet vart skåpet ska stå, säger han.

Det tydligaste i domen är att Försäkringskassan inte kan kräva ”full vetenskaplig bevisning”. I stället ska en helhetsbedömning göras. I domen har åtta experter i ortopedi samt läkare från arbets- och miljömedicin gjort utlåtanden. Tre anser inte att det finns samband mellan Bertil Nilssons skador och hans arbete som elektriker. Men de övriga gör det.

Domstolen slår fast att det inte säkert går att säga om sambandet finns, men att det finns övervägande skäl. Vilket är starkt nog.

Känner ni er stärkta att driva de här ärendena?

– Absolut. Vi tvekar inte. Problemet är att vi får färre och färre ärenden. Folk anmäler inte arbetsskador för att man vet hur svårt det är att få dem godkända. Det stämmer. Men sådana här domar ger råg i ryggen, säger Mattias af Malmborg.