Kvinnorna tar större plats i Europafacket. Denna kongress var andelen kvinnliga delegater större än tidigare kongresser. Fyra av tio är kvinnor. Även i den högsta toppen har antalet kvinnor blivit fler.

– Det är jättebra! Och det är tack vare att flera fack har blivit mer medvetna, säger Mariana Kniesner, vice ordförande för det rumänska facket BNS som har 415 000 medlemmar.

Hon är den enda kvinnliga delegaten från sin fackliga centralorganisation.

Samtidigt upplever hon att kvinnor fortfarande motarbetas när de engagerar sig.

– Många män vill att vi ska jobba hemma i köket i stället, säger Mariana Kniesner.

Hon berättar att ett stort hinder mot att skapa jämlika fackliga organisationer är att kvinnor, i hennes eget hemland Rumänien, tar ett mycket större ansvar för barnen och familjen. De har därför inte lika stor möjlighet att delta i det fackliga arbetet.

– Men det har ändå blivit mycket bättre de senaste åren, säger Mariana Kniesner och tänker på tidigare kongresser där mansdominansen varit betydligt större.

På Europafackets kongress 1995 var 24 procent kvinnor. I år är motsvarande siffra 40 procent.

Svenska Saco och det ungerska LIGA har störst andel kvinnor i sina delegationer, 75 procent för båda.

TCO:s andel ligger på 55 procent medan LO har hälften män, hälften kvinnor.

Det finns dock sju fackliga organisationer som inte har en enda kvinna i sin delegation.

En är det stora grekiska Adedy som organiserar kring en halv miljon anställda inom offentlig sektor. Flera av facken som saknar kvinnliga delegater är dock mindre organisationer, till exempel turkiska Disk som har 30 000 medlemmar.

I veckan ska Europafacket utse en ny ledning. John Monks kliver av posten som generalsekretare. Han ersätts av fransyskan Bernadette Segol. Även på nivån under den allra högsta toppen blir kvinnorna fler. Av de sju förtroendevalda som föreslås ingå i Europafackets nya ledning är fyra kvinnor.

Europafacket ska dock utse en ny ordförande efter Wanja Lundby-Wedin och den posten kommer att besättas av en man, spanjoren Ignacio Fernandez Toxo.

FAKTA

Så stor andel av delegaterna var kvinnor på Europafackets kongress:

1995 24 %
1999 29 %
2003 29 %
2007 37 %
2011 40 %
Av årets 532 delegater är 212 kvinnor, vilket motsvarar 40 procent.

Källa: Europafacket