Liksom sin äldre halvbror Femi fortsätter Seun Kuti att spela vidare i pappa Fela Anikulapo Kutis afrobeat-rytmer. Nya albumet producerades av ett team med bl a Brian Eno och Godwin Logie. Lika bra tänkt som utfört. Eno har rensat bland rytmer och instrument, medan dub-mixaren Logie fått ett modernt sjuss på blandningen av yoruba-rytmer, jazz och funk.

Rytmerna pulserar och driver på, elgitarren klirrar funkiga toner, blåssektionen stiger fram och smattrar. Allt med tillägget: mer än någonsin! Seun Kuti brummar på saxofon och sjunger/afrorappar texter som kunde vara politiska tal. T ex om de militärer som i 20-30-50 år haft makten i Afrika och de multinationella bolag som pumpar oljan ur Seuns hemland Nigeria.

PS: Bengt E:s serie Veckans CD har flyttat från sin tidigare plats på bloggen lotidningenkultur. Där återfinns de tidigare  bidragen. Inlägg i kategorin Veckans CD.

Bengt Eriksson

 

Veckans CD

From Africa with Fury: Rise

Grupp: Seun Anikulapo Kuti & Egypt 80
Skivmärke: Because

Hör Seun Kutis nya album på Spotify.
Dokumentär från engelska Al Jazeera om Seun Kuti och hans hemstad Lagos med intervjuer och live-musik, finns på Youtube.
Också storebror Femi Kuti kan höras på Spotify.
Med pappa Fela Kuti finns det hur mycket som helst på Spotify. Länk till en spellista med några av Felas bästa inspelningar.