Den svenska försvarsmaterielexporten till länderna i Nordafrika har varit begränsad. Fram tills nu, när en stor affär mellan Saab och Algeriets försvarsmakt förändrar bilden.

Saab Barracuda, som tillverkar kamouflageutrustning, berättade i juli 2010 om en order värd 670 miljoner kronor.

Kunden var hemlig, men enligt uppgifter till Dagens Industri är beställaren Algeriets försvarsmakt. Ordern har avgörande betydelse för Saabs fabrik i Gamleby, som på senare år har tvingats säga upp personal i omgångar. I höstas togs beslut om investeringar på 50 miljoner kronor, och ett 20-tal personer anställdes.

Men affärer med försvarsmakterna i de nordafrikanska länderna och på den arabiska halvön är mycket känsliga. I Tunisien och Egypten har demonstrationer tvingat odemokratiska regimer på fall, i Libyen har militären riktat vapnen mot det egna folket, och i Marocko, Algeriet, Jordanien, Bahrain och Jemen protesterar invånarna.

– Vi kommenterar inte affären. Vi får inte säga något, säger Johnny Almberg, styrelseledamot i IF Metalls klubb vid fabriken i Gamleby, och hänvisar till vd Anders Wiman.

Anders Wiman vill fortfarande inte berätta vart den stora beställningen går. För Dagens Industri bekräftar han dock att den är oerhört viktig för företaget.

Export av försvarsmaterial kräver tillstånd från Inspektionen för strategiska produkter, ISP. Statistik från ISP visar att de svenska leveranserna till Egypten och Jordanien varit små de senaste åren, medan ingen försvarsmaterial alls har sålts till Libyen och Marocko. Exporten till Tunisien har varit värd några miljoner om året, totalt 41,4 miljoner åren 2000 – 2009.

Till Algeriet såldes ingen försvarsmaterial fram till och med 2008. Men 2009 kom exporten till Algeriet igång, till ett värde av fyra miljoner kronor. Det faktum att den bestod av kamouflageutrustning pekar på att Saab Barracuda står bakom.

Om Saabordern på 670 miljoner kommer från Algeriet innebär det den en dramatisk ökning av försvarsmaterielexporten till de odemokratiskt styrda länderna i området. I mars offentliggör ISP statistik för exporten 2010.

Majoriteten i riksdagen ser export av försvarsmateriel som en fördel för Sveriges egen försörjning med försvarsmateriel. I augusti 2010 bildades en ny myndighet, Försvarsexportmyndigheten, med uppgift att effektivisera svensk försvarsexport.