Foto: Ben Curtis

Gatustriderna mellan Mubarakanhängare och oppositionen fortsätter i dag i Egypten. Flera rapporter om dödade demonstranter samt hundratals skadade ger en bild av ett Kairo i totalt kaos .

– I morse dödades fem unga arbetare av Mubaraks anhängare. Det var det senaste jag hörde när jag talade med en av våra fackliga kontakter på Tahrir-torget i morse. Nu kan jag inte nå honom på mobilen längre, säger Nezam M Qahoush, koordinator på världsfacket IFS (Internationella fackliga samorganisationen) i Amman, Jordanien.

Han har genom sina fackliga kontakter noggrant följt de senaste dagarnas utveckling i Egypten.
Situationen är kaotisk. Fem människor ihjälskjutna och tusentals skadade i det tumult som uppstått på Tahrir-torget.

Den egyptiska regeringen har, enligt fackliga källor, vänt sig till alla statliga anställda och uppmanat dem att stoppa dem som har demonstrerat mot president Hosni Mubaraks regim. Den statliga sloganen som staten uppmanat sina anställda att ropa är ”Stoppa sabotaget”.

Enligt flera rapporter har Mubarakanhängarnas våldsamma motdemonstration orkestrerats av den egyptiska säkerhetstjänsten som ska ha försett motdemonstranterna med vapen.

Protesterna har också fått fackliga konsekvenser.

Det stora regeringsvänliga facket – Egyptian Trade Union Federation (ETUF) med sina tre miljoner medlemmar – stöder regimen Mubarak.

Men inom fackföreningsrörelsen växer de oppositionella rösterna sig allt starkare. Oberoende fackförbund har gått samman och bildat och en helt ny facklig centralorganisation. Den heter Egyptian Federation of Independent Trade Unions (EFITU) och är en sammanslutning av fackförbund inom offentlig sektor samt industrin.

Denna organisation har uppmanat till generalstrejk i landet och deltar tillsammans med övriga oppositionsgrupper i motståndet mot Mubaraks anhängare.

– I morgon, fredag, försöker de tillsammans med andra krafter inom oppositionen att anordna en stor protest med miljontals demonstranter, säger Nezam M Qahoush.

Än länge är det oklart vilken roll den nya fackliga organisationen kan spela för oppositionen i Egypten.

– Vi har ännu inga uppgifter om hur många medlemmar det är i den nybildade federationen. Men det rör sig om tusentals. Endast i vårdförbundet finns 15 000 medlemmar. Hur många som är med i de andra fackförbunden som anslutit sig vet jag inte just nu.

Den nya organisationen har fått stöd från globalt håll i och med att världsfacket IFS välkomnat att det har bildats ett oberoende alternativ till det regeringsvänliga facket.

– Detta är en enormt viktigt steg för alla egyptier som länge har förvägrats rätten till demokratisk representation för sina anställda, säger Sharan Burrow, generalsekreterare för världsfacket IFS, i en kommentar.
Enligt henne har de oberoende fackförbunden bidragit till den politiska oppositionens mobilisering genom att under flera år organisera tusentals mindre strejker och protester i landet.

Även svenska LO har reagerat och skickat ett brev till utrikesminister Carl Bildt för att uppmärksamma honom på att LO och TCO stödjer världsfacket IFS krav på Egyptens president att stoppa de upptrappade våldet mot civila demonstranter.

Fakta

Egyptian Federation of Independent Trade Unions (EFITU).

Centralorganisationen har bildats av Skatteverkets fackförbund, Lönearbetarnas fackförbund, Sjukvårdsanställdas fackförbund, De oberoende lärarförbundet. Dessutom är ett facklig centrum för industriarbetare med i organisationen.
I ett pressmeddelande skriver den nya fackliga organisationen att dess mål är att kämpa för frihet och social rättvisa i form av bättre hälsovård och en fri utbildning. Facket kräver också rätt att kunna organisera sig samt att fackligt aktiva som fängslats släpps fria.
De är även kritiska mot den politik son lett till en hög ungdomsarbetslöshet och kräver att lägsta lönerna i landet höjs till 1200 egyptiska pund (knappt 1500 kronor).

Källa: Världsfacket IFS