Omställningsavtalet för 1,1 miljoner anställda i kommuner och landsting är klart. Det innebär att de som sägs upp från sina jobb i kommuner och landsting kan få samma hjälp att hitta nytt arbete som anställda hos privata och statliga arbetsgivare.

– Det här är ett riktigt lyft för Kommunals medlemmar, som kan vara i sämre läge för att skaffa nytt arbete när de sägs upp, eftersom de ofta har kort utbildning och har varit anställda länge på samma ställe. Nu äntligen får våra medlemmar samma möjligheter som andra redan har, säger Kommunals ordförande Annelie Nordström.

Förhandlingarna har pågått i sju år. Nu sluter Kommunal, Akademikeralliansen, som företräder 17 Saco-förbund och OFR, som representerar förbund både från Saco och TCO, som avtal med arbetsgivarna i Pacta och Sveriges kommuner och landsting – SKL.

– Det här är ett modernt avtal med aktiva insatser för arbetstagare som behöver ett nytt arbete, säger arbetsgivarsidans Ingela Gardner Sundström – ordförande i SKL:s förhandlingsdelegation – i ett pressmeddelande.

Hon säger dessutom att tidigare avtal i första hand erbjöd passiva åtgärder och det hjälpte ingen. Nu blir det lättare för arbetsgivare att rekrytera och för medarbetare att hitta nya anställningar.

Avtalet undertecknades strax före jul och börjar gälla 1 januari 2012. Det innebär framför allt att uppsagda ska kunna få personlig rådgivning, ha möjlighet att gå en utbildning och få starta-eget-bidrag för att ett nytt arbete.

Avtalet omfattar dem som har en anställning som omfattar mer än 40 procent av en heltid och som har arbetat i mer än ett år. För alla under 58 år minskas nu uppsägningstiden till sex månader. För dem som är äldre är uppsägningstiden även i fortsättningen ett år.

Det aktiva omställningsstödet finansieras av en avgift på 0,1 procent av lönesumman. Pengar placeras i omställningsfonden. I samma fond hamnar pengar till det ekonomiska omställningsstödet, 0,2 procent av lönesumman.

Anställda som fyllt 61 år när de blir uppsagda och som inte hittat nytt arbete när a-kasseperioden är slut kan få 60 procent av den tidigare lönen fram till 65 år.

Det ingår också en utfyllnad av a-kasseersättningen. För att få den krävs fem års anställning och den innebär en utfyllnad utöver dagpenningen så att ersättningen blir 80 procent de första 200 dagarna och 70 procent av den tidigare lönen under de nästa 100 dagarna.

För dem som inte kan genomföra omställningsåtgärderna under uppsägningstiden finns möjlighet till avgångsersättning som motsvarar lönen under högst 30 dagar för att hinna med omställningsinsatserna.