Kronprinsessan Victoria och prins Daniel försvann efter bröllopet på smekmånad till hemlig ort i Söderhavet. Åtminstone var det vad de hoppades på.

Men tidningen Expressen lyckades nosa upp de nygifta och ägnade fem sidor i tidningen åt parets drömresa. För att inte ge konkurrenten Aftonbladet en chans att upprepa bedriften angav inte Expressen på vilken ö i Franska Polynesien de kungliga befann sig.

Aftonbladet såg sig inte ha annat val än att på vinst och förlust sända iväg ett reportageteam om fyra personer till Söderhavet. De virrade omkring några dagar mellan öarna – det finns ett hundratal att välja på – utan att hitta de nygifta makarna.

Kostnaden för den misslyckade reportageresan lär uppgå till flera hundratusen kronor.

– Vi berättar aldrig vad våra satsningar kostar, säger Aftonbladets informationschef till tidskriften Resumé, men resan var värd var enda krona.

Ännu dyrare har Victorias och Daniels bröllopsresa varit. Det är en gåva från EF-miljardären Bertil Hult. Han ställde både sitt privata jetplan och sin lustjakt till förfogande.

Det är inte första gången kungahuset sponsras av storfinansen. Wallenbergföretaget Investor gav drottning Silvia en swimmingpool på Drottningholm värd sju miljoner kronor i 50-årspresent.

Vanliga statstjänstemän som tog emot sådana gåvor skulle bli fällda för bestickning och tagande av muta. Men kungahuset står över sådana lumpna misstankar.

Nåväl, man behöver inte vara kunglig för att uppträda med kungliga later.

Frankrikes egensinnige president Nicolas Sarkozy har läxat upp ledningen för franska fotbollslandslaget efter fiaskot i fotbolls-VM. Han har också hållit ett eget möte med anfallsstjärnan Thierre Henry för att reda ut orsaken till debaclet.

– Det är ingen normal situation när presidenten tar kontroll över fotbollen, men vi befinner oss inte i en normal situation. Fotbollen är en del av det här landets självbild, och att reparera den självbilden är presidentens uppgift, säger en partivän till Sarkozy.

Fredrik Reinfeldt har en del att lära.

Även om det är lite sent påtänkt kunde han kalla upp Lars Lagerbäck till Rosenbad och skälla ut honom för att Sverige blev utslaget i VM-kvalet. Det skulle gå hem i stugorna.

Han bör däremot inte med ett ord antyda kritik mot att kungafamiljen låter sig smörjas av kapitalet. Alla vet ju att det behövs gott om pengar om man ska resa inkognito för att slippa Aftonbladets granskande journalister.