20 000 privatanställda städare får löneökningar på 970 kronor i månaden under två år. Lägstalönerna höjs med samma belopp.

– Lägstalönerna är viktiga för oss. Det är stor personalomsättning i branschen. De som nyanställs kommer i regel in på lägstalöner. Det innebär att lönenivåerna sjunker på sikt om vi inte lyckas hålla lägstalönerna uppe. Och i de här förhandlingarna ville arbetsgivarna på alla sätt och vis urholka lönerna, säger Fastighets ordförande Hans Öhlund.

Parterna kom överens vid 19.30-tiden i går kväll, onsdag, tolv timmar innan den varslade strejken skulle bryta ut. 350 medlemmar på tolv arbetsplatser landet runt var uttagna. Dessutom skulle en blockad mot övertid, mertid, nyanställningar och inhyrning ha trätt ikraft.

Nu är stridsåtgärderna inställda.

Andra LO-förbund, som Kommunal och Handels, har fått acceptera att lägstalönerna höjs med 80 procent av ungefär 970 kronor – men Fastighets har fått igenom 100 procent i de avtal som tecknats hittills.

I gengäld har Fastighets gått med på att utbetalningen av de nya lönerna skjuts ett par månader framåt i tiden. Lönerna höjs med 457 kronor den 1 augusti och med ytterligare 513 kronor den 1 juli nästa år.

I dag är medellönen i branschen 19 173 kronor.

Städavtalet är Fastighets största avtal. I och med att det är klart har majoriteten av Fastighets medlemmar fått nya avtal.

Hittills har Fastighets träffat nio riksavtal. Lika många återstår. Städavtalet omfattar även ett par hundra medlemmar i Seko.