Studerandemedlemmar ska kunna vara kvar i Kommunal även om de inte får jobb direkt efter studierna. Kongressen gick emot förbundsstyrelsen på den punkten och röstade igenom en motion med siffrorna 99-94.

– Vi har värvat våra studerandemedlemmar. Det är klart att de inte ska behöva avsluta medlemskapet när de söker arbete, sa Susanne Dahlqvist, ombud från Stockholms län.

Hon fick med sig kongressen tillsammans med Håkan Nilsson, ombud från Västerbotten. Men efter skolans slut ska medlemskapet inte vara gratis längre utan avgiften blir 81 kronor, det vill säga det som arbetslösa medlemmar betalar.

Förbundsstyrelsen vann en annan votering om studerandemedlemskap med mycket knappt marginal – 101 röster mot 99.

Jesscia Persson, ombud från Stockholm, höll ett brandtal för att fler elever än de som går på omvårdnadsprogrammet, barn- och fritidsprogrammet och Naturbruksgymnasiet, ska kunna få gratis studerandemedlemskap i Kommunal.

–  Jag kan inte skriva in elever som läser till sotare som studerandemedlemmar, trots att de ska bli medlemmar i Kommunal när de börjar jobba, konstaterade hon.

Det hjälpte inte. Hon förlorade omröstningen med mycket knapp marginal.