– Sträck på er! Arbetsgivarna har inte lyckats. Vi har klarat och orkat att hålla ihop. Det kommer att visa sig att vi fått reallöneökningar.

På LO:s representantskapsmöte i Stockholm på tisdagen summerade Wanja Lundby-Wedin årets avtalsrörelse och var – i stort sett – nöjd. Hon konstaterade att det blev ett ordkrig redan innan avtalsrörelsen ens kommit igång.

– Och där gick inte vi i spetsen. Det sätt som Svenskt näringsliv bedrev sin kampanj på hoppas jag vi ska slippa i fortsättningen.

Österberg ryckte in
Eftersom Mona Sahlin blivit sjuk fick socialdemokraternas arbetsmarknadspolitiske talesman, Sven-Erik Österberg, hastigt hoppa in i den utannonserade diskussionen med rubriken ”På väg mot jämlikhet”.

Han fick bland annat frågor om avslöjandena att McDonalds fuskar med de anställdas tidlistor och även tvingar dem att arbeta gratis.

Vad hade du gjort om du varit ansvarig minister?

– Jag hade direkt sammankallat representanter för arbetsgivare och arbetstagare och frågat dem om de tycker vi ska ha det så här, att detta ska vara vad som möter unga människor på sina första jobb. Ingen kan inbilla mig att det skett av misstag. Det McDonalds gjort ligger inte i linje med den svenska modellen.

Wanja Lundby-Wedin fick kommentera centerns ungdomsförbunds kampanj ”Clownen” som just inletts. Iförda gröna näsor går de unga centerpartisterna ut och kräver sänkta ingångslöner för unga. Slagordet är ”Fuck facket 4-ever”.

– Osmakligt. Jag vet inte ens om det är värt att lägga krut på att kommentera det, sa Wanja Lundby-Wedin.

Centerpartistisk identitetskris
Hon berättade att hon hört centerledaren Maud Olofsson i tv där hon fick frågan var hon helst skulle tillbringa en ledig dag i Stockholm: På Stureplan eller Skansen.

– Hon tvekade om svaret. Men till slut sa hon att det nog får blir Skansen. Det illustrerar centerns problem med sin identitet. Hur kan man över huvud taget tänka sig att tillbringa en ledig dag på Stureplan!?

På mötet presenterades också arbetet med två handlingsplaner som kommer att pågå ett par år framöver.

LO-ekonomen Thomas Carlén håller i en handlingsplan med rubriken ”Arbetsmarknaden efter krisen” som förhoppningsvis ska ligga klar under slutet av 2012.
Irene Wennemo, chef för LO:s arbetslivsenhet, ansvarar för ”Säkra kollektivavtalsmodellen” som ska vara klar till LO:s kongress 2012.