Opos bud splittrar industrifacken. Först gick tjänstemännen sin egen väg och nu erbjuds IF Metall samma möjlighet. I stället för att facken går fram gemensamt tvingas de andra industriförbunden inom LO titta på då IF Metall får slutbud i dag.

I dag klockan 14 räknar IF Metall med att få ett slutbud från opo på samtliga sex avtalsområden som förbundet förhandlat på. Det gäller Teknikavtalet, Stål- och metallavtalet, Gruvavtalet och avtalen inom industri- och kemi.

Ingen vanlig avtalsrörelse
Det innebär att IF Metall nu har möjlighet att springa ifrån de andra industriförbunden inom LO.

– Vi räknar inte med att få något bud i dag, så det blir väl olika för olika förbund, säger Gerald Lindberg, Livs andre ordförande.

Inte heller fackförbundet GS har något slutbud på gång. I vanliga fall brukar facken inom industrin hålla ihop. De får sina slutbud samtidigt och brukar i de flesta fall också svara likadant, men i år är det ingen vanlig avtalsrörelse konstaterar Tommy Andersson.

– Det började ju redan förra veckan när tjänstemännen fick bud och tackade ja utan oss. Nu delar de även på oss LO-förbund, säger Tommy Andersson.

Alla delaktiga
Han tillägger att Facken inom industrin kommer att träffas under dagen för att ta del av, och diskutera IF Metalls bud. De andra förbunden blir på så sätt ändå delaktiga i processen.

Men enligt Tommy Andersson är det inte tillräckligt. Han säger att det blir svårt för IF Metall att säga ja till budet, eftersom facket i så fall måste gå ifrån de andra industriförbunden.

– Det utgår jag från att de inte gör. Jag utgår från att vi LO-förbund i alla fall håller ihop, även om inget annat är sig likt.

 

Även Livs ordförande Hans-Olof Nilsson är inne på samma linje.

– Vi är överens om att vi ska gå i mål samtidigt. Sedan den överenskommelsen sprack med tjänstemännen och ingenjörerna känns det ännu viktigare att vi håller ihop, säger han.