Kvar i stan. – Egentligen skulle jag vilja bo på landet och ha djur där, djur som behöver någonstans att bo, säger Malin Gustafsson.
 

Bilder från djurtransporter genom Europa fick henne att sluta äta kött. Då var hon 14 år och älskade djur. Tolv år senare är Malin Gustafsson Djurrättsalliansens ansikte utåt.

 

Snart ska hon vittna inför domstol om grava missförhållanden på svenska grisgårdar.
Halvdöda och döda grisar hopträngda med andra grisar som äter av deras kroppar. Grisar som fått sina öron avbitna och sina ögon uttuggade av andra stressade grisar.

Bilderna från de svenska grisfarmerna har etsat sig fast. De blev offentliga efter att Djurrättsalliansen avslöjade missförhållandena.

Det är då hon har trätt fram, Malin Gustafsson, talesperson för organisationen.

– Vi visste att vårt material skulle uppmärksammas, men att det skulle bli så stor nyhet var en överraskning även för mig, säger hon.

"Olika grader i helvetet"
I två år hade Djurrättsalliansen planerat sin dokumentation.

Den enda procent av de svenska grisfarmerna som uppfyller Kravs normer för ekologisk svinuppfödning valdes bort. Bland de övriga 99 procenten valde organisationen slumpmässigt ut ett hundratal gårdar.

92 besök slutade i polisanmälningar.

Malin Gustafsson beskriver det som att ingen besökt gård hade bra förhållanden, det var bara ”olika grader i helvetet”.

– Samtidigt var vi så fokuserade på det vi gjorde just då. Det emotionella kom senare, säger hon.

Normal svinuppfödning
En av gårdarna tillhörde Swedish Meats-ordföranden, Lars Hultström. Han är dessutom styrelseledamot i Svenska djurhälsovården och ledamot i HK Scan, det företag som äger varumärket Scan.

Hultström tog ”timeout” från sina uppdrag och åklagaren har nu inlett en förundersökning om brott.

Malin Gustafsson känner sig kluven.

– Det blev så mycket fokus på honom. Men det vi vill visa är att det inte handlar om enstaka fall. Det är så här svensk svinuppfödning ser ut, säger hon.

Den gången hon själv tog ställning handlade det också om hemligt filmade missförhållanden när tv-team uppmärksammade vad EU:s transportregler innebar för djuren.

– Jag grät när jag såg det på tv och både min mamma och jag beslöt oss för att aldrig mer äta kött. Så pratade jag ganska mycket med en kompis som var väldigt engagerad.

I harmoni med djuren
Till slut gick hon med i Malmö djurrättsaktivister, en organisation som senare gick upp i Djurrättsalliansen.

För fem år sedan gick hon vidare från att vara vegetarian till att bli vegan, och slutade äta allt som kommer från djur, även ost, ägg och mjölk.

Hennes hem vittnar om djurintresset. I lägenheten bor också två katter och ett marsvin.

– Jag skulle egentligen bara vara jourhem åt katterna ett tag, men de blev kvar hos mig.

Så människor och djur kan leva i harmoni med varandra?

– Ja, absolut, bara man kommer ihåg att djuren, likväl som vi människor, inte existerar för någon annans skull än sig själva. Människan har ingen rätt över dem.

Ändå ser hon inte sin lägenhet som det bästa boendet för de djur hon har.

– Nej, egentligen skulle jag vilja bo på landet och ha djur där, de djur som behöver någonstans att bo. Så småningom kommer jag kanske att göra det.

Vittnar motvilligt
Inom kort avgör åklagare om han ska väcka åtal mot Lars Hultström.

Djurrättsalliansen har lovat vittna vid en eventuell rättegång, men det är motvilligt, enligt Malin Gustafsson.

– Vi tycker att våra filmer och bilder är så tydliga ändå. Men det är tydligen inte så det går till i svensk rätt. Någon måste säga att ”ja, vi var där och filmade det här just då”. Så vi får väl göra det.

Att organisationen överskred lagens gränser när de tog sig in på gårdarna är hon medveten om. Visserligen bröt de aldrig upp dörrar och besökte bara de gårdar som stod olåsta, men hon förmodar att det ändå skulle kunna bedömas som olaga intrång.

– Att göra så här var uppenbart det enda sättet att visa upp missförhållandena på, eftersom kontrollsystemet inte fungerar.

– Djurskyddsinspektörer ska hålla koll på gårdarna och alla veterinärer har anmälningsplikt om de ser oegentligheter, men det är ju uppenbart att det inte fungerar. De här missförhållandena har vi vetat om länge och sagt till om i åratal utan att någonting har hänt.

Optimist
Men Malin Gustafsson är optimist. Hon tror att samhället sakta ändrar sig. I dag har många restauranger vegetarisk mat som ett naturligt inslag på menyn, och att inte äta kött är inte längre underligt.

– Kanske finns det en del missuppfattningar kvar om oss från 90-talets militanta djurrättsaktivister, men det blir allt vanligare med både vegetarianer och veganer. Och inom Djurrättsalliansen finns numera väldigt många olika sorters människor och åsiktsriktningar, säger hon.

 

 

FAKTA / Malin Gustafsson
Ålder: 26 år
Sysselsättning: Pluggar till journalist.
Bor: I lägenhet söder om Stockholm.
Fritid: Den går åt till att jobba för Djurrättsalliansen.
Favoritdjur: Det ändrar sig från dag till dag.
Bra maträtt: Kalops med sojakött.