– Några av ”mina” utförsäkrade kanske kommer tillbaka för en ny sjukskrivning. Men det är inte givet. Det här är personer som har något kvar att ge.

Marianne Höglund är personlig handläggare vid försäkringskassan i Nyköping. Det betyder att hon är den viktigaste kontakten för människor som är sjukskrivna länge; den som guidar dem genom sjukförsäkringens alla regler och hjälper dem tillbaka till arbetslivet.

Sedan årsskiftet betyder det också att hon lämnar över dem till arbetsförmedlingen när ersättningen från sjukförsäkringen tar slut. Det är någonting helt nytt: Oavsett om den sjukskrivna har blivit bättre eller inte finns ett slutdatum. Marianne Höglund medger att det kan finnas en viss dramatik i detta, men hennes beskrivning av hur överlämnandet går till är saklig.

– När tidsgränsen närmat sig har mina kunder fått ett informationspaket med posten. Sedan ringer jag och frågar dem om de vill ha ett överlämningsmöte med mig och arbetsförmedlingen.

– Reaktionerna har varit olika, men samtliga har uttryckt oro för vad som ska hända. Oro för ersättningen, och för att en ny myndighet tar över, där de ska berätta allt som hänt på nytt.

Oklara besked
Rapporteringen i massmedierna har bidragit till oron, anser Marianne Höglund.

– Och beskeden från politikerna har inte varit klara. Det har varit en turbulent höst.

Marianne Höglund vill inte recensera de nya reglerna. Hennes jobb är att tillämpa dem så väl som möjligt, punkt slut.

– Vi och arbetsförmedlingen var ute i god tid och bokade samtal för dem vars ersättning tar slut. Jag är tillfreds med att kunderna har fått bra information.

Hur sjuka är då de utförsäkrade? Väntar sig Marianne Höglund att få se dem igen, sjukskrivna på nytt efter tre månader som arbetslösa?

Hon sitter tyst och ser framför sig en stund medan hon bläddrar igenom sina kunder i minnet. Så svarar hon:

– Ja… någon kanske kommer tillbaka. Men det är inte givet. Det här är inte personer som det är kört för, då skulle de ha sjukersättning. De har något kvar. Sedan får arbetsförmedlarna lista ut vad de kan göra.

Sällan överraskande
I höstas, då det stod klart att handläggarna skulle få ge svåra besked till tusentals människor, förberedde sig Försäkringskassan på ett ökat antal hot från de försäkrade, inklusive hot om självmord. Av detta har Marianne Höglund inte märkt någonting.

Troligen hjälper det att hon håller så tät kontakt med sina kunder. Beskeden om att de inte längre får sjukpenning kommer sällan som en överraskning.

Däremot har massmediernas rapportering varit påfrestande även för de anställda. Försäkringskassan tilldelas nästan alltid skurkrollen. Bilden av vad vi gör är inte rättvisande, anser Marianne Höglund.

– Det händer faktiskt att vi gör någonting bra också. Det finns lyckliga slut. De flesta återgår i arbete.

– Det är väl ingen spännande läsning att någon är nöjd med Försäkringskassan. Men det är vad jag ser. Människor som är glada över den hjälp de får.

Det är därför Marianne Höglund, som från början var undersköterska, vill arbeta med det hon gör. Hon berättar med glädje om de många mötena, inte bara med sjukskrivna, utan också arbetsförmedlingen, vården, arbetsgivarna och de fackliga företrädarna. Inte minst kontakterna med arbetsgivarna fungerar väl, de har blivit kunnigare om rehabilitering, anser hon.

Tragik och solskenshistorier
Tragiska livsöden förekommer förstås, liksom beslut om indragen ersättning som gemene man kan uppfatta som hårda.

Men solskenshistorierna finns också med. Den här dagen har Marianne Höglund stämt träff med Christel Sellman, 43-årig vårdare vid ett äldreboende för psykiskt sjuka som skadade sin axel när hon utsattes för våld i arbetet. Hon älskar sitt jobb, vill tillbaka så fort det går och sköter sin sjukgymnastik exemplariskt. Hon deltar i alla möten på sin gamla arbetsplats, fikar med dem som jobbar natt för att hålla kontakten, och utstrålar en energi som är få friska förunnad.

– I februari, då 180 dagar har gått och min arbetsförmåga ska prövas mot hela arbetsmarknaden, jobbar jag förhoppningsvis redan på ett tillfälligt arbete, säger Christel Sellman. Jag har själv drivit på för att min arbetsgivare ska hitta andra uppgifter. Jag är utbildad läkarsekreterare, datatekniker, programmerare och bensinmotormontör, förutom att jag har jobbat som tolk mellan svenska och finska.

När Christel Sellman har gått dröjer något av hennes entusiasm kvar i det lilla mötesrummet i försäkringskassans bunker. Marianne Höglund medger:

– Det händer att man saknar en kund som blivit frisk. Fastän man mest är glad.

FAKTA / De nya reglerna

  • Efter tre månader får du bara sjukpenning om du inte kan göra något arbeta alls hos din gamla arbetsgivare
  • Efter sex månader får du bara sjukpenning om du inte kan utföra något arbete på hela arbetsmarknaden
  • Sjukpenning (80 procent av lönen) betalas i högst 365 dagar. Därefter kan man få förlängd sjukpenning (75 procent) i högst 550 dagar
  • De nya reglerna har gjort att fler nekas sjukpenning
  • Vid årsskiftet tog ersättningstiden slut för många. Försäkringskassan befarar ett ökat antal hot mot sina handläggare

Källa: Försäkringskassan