Martin Lindblom anklagar i LO-Tidningen (Sista ordet den 19 januari) ”kraftbolagen” för att manipulera elpriserna. Uppenbarligen är det elbranschen som orsakat såväl lågkonjunkturen som vinterkylan – det som vållat senare tids turbulens.

Att som mest fem kärnreaktorer varit ur drift i vinter är beklagligt med facit i hand. Grundorsaken är en felbedömning i planeringen – det har också medgivits av Vattenfall.

Uppgraderingen och ombyggnaden av berörda reaktorer har varit mycket omfattande. Arbetena är av en omfattning som svensk kärnkraftsindustri inte haft erfarenhet av, därav tidsutdräkten. Det har till och med varit svårt att få tillgång till experter som kan göra den här typen av arbeten.

Bristande logik
Logiken brister hos LO-Tidningens politiske redaktör, om denne tror att kärnkraftsproducenterna arbetat under sju månader – och då gått miste om intäkter på cirka 7 miljarder – för att ”sko sig” och tjäna en miljard under de extremt kalla dygnen i januari. Så är givetvis inte fallet. Men det passar tydligen retoriken.

”Tre giriga storföretag på elmarknaden drog ihop över 50 miljarder i vinster”, skriver Lindblom. För att få en rimlig avkastning på arbetande kapital krävs dock en ansenlig vinstnivå. Och vinstnivån borde sannolikt vare högre långsiktigt sett. Vattenfall har inte uppnått det avkastningskrav som riksdagen har uppsatt – varken under den nuvarande eller den tidigare regeringen.

Marknaden bestämmer
LO-tidningen vill ha en återreglering av elmarknaden. LO-medlemmarna jobbar i industriföretag som alla följer samma ekonomiska ramar och regler. Det är marknadsprissättning som gäller. Utbud och efterfrågan styr priset. Det gäller elmarknaden. Men det gäller också alla andra marknader. Vare sig det gäller hushållsnära varor som tomater och ägg, eller järn, stål och pappersmassa.

Okunnigt konstaterar också Martin Lindblom: ”Ett standardtrick som kraftföretagen använder sig av är att exportera billig svensk vattenkraft under dagen och sedan importera dyr tysk kolkraft under natten.” Sanningen är, Martin Lindblom, att utan den tyska importen så hade prisnivån i Sverige blivit ännu högre.
Energifrågorna behöver diskuteras seriöst. Men det vore bra om det kunde ske utifrån en viss kunskapsnivå. Det gagnar LO-medlemmarna bäst.

Kjell Jansson

VD Svensk Energi

 

Svar direkt från Martin Lindblom:

Med byxorna nere i vinterkylan

De stora kraftbolagen har naturligtvis inte kunnat förutse årets smällkalla vinter. Det har jag aldrig påstått.

Vad jag kritiserat dem för att de tog en oursäktlig risk när de förla underhållet av fem reaktorer till vintern och därmed orsakade ett bortfall av svensk elproduktion med 20–25 procent när elen behövdes som mest. Att sjabblet enligt Kjell Jansson även berodde på att kraftbolagen inte förmått (kostat på sig) att anställa kompetent servicepersonal gör saken än värre.

Den kalla vintern har på ett övertydligt sätt visat obalansen mellan köpare och säljare på elmarknaden. Under hela 2000-talet har kraftföretagen, framför allt med hjälp av den reglerbara vattenkraften, sett till att en liten mängd dyr elkraft sålts på Nordpool. Det genomsnittliga elpriset i Sverige har därmed blivit 2–3 gånger dyrare än kraftföretagens totala kostnader. Att Kjell Jansson anser att företagens vinstmarginal borde vara ännu högre säger det mesta om Svensk Energis syn på hur en marknad bör fungera.