Protesterna mot Urban Outfitters spred sig från Stockholm till New York i går. Jonas Sjöstedt, före detta EU-parlamentariker (V) med ett fackligt förflutet från Volvo Lastvagnar i Umeå, delade ut flygblad utanför en butik på Broadway.

– Flygbladet som uppmanade till bojkott gick åt snabbt. Många vände utan att handla efter att vi hade förklarat saken för dem. Vi fick också möjlighet att prata med flera ur personalen och även de reagerade positivt, berättar han.
 

 

Jonas Sjöstedt och Julia Linton protesterar mot Urban Outfitters utanför en butik i New York.

Foto: KRISTIN SHALL

 
   

Bryr sig amerikaner om arbetsvillkoren i en butik i Sverige?

– I USA är det mycket vanligt att anställda som försöker organisera fackklubbar får sparken, därför förstår de flesta amerikaner vad det handlar om. Det är också ganska vanligt med sympatiaktioner både för nationella konflikter och mot exempelvis sweatshops, det vill säga fabriker med usla villkor, i utvecklingsländer.

Vilket rykte har Urban Outfitters i USA när det gäller personalens villkor?

– Deras chef har anklagats för att stödja politiker på högerkanten som vädrar fördomar mot homosexuella. Rent fackligt har de inte utmärkt sig mer än andra vilket inte behöver betyda så mycket i ett land där företag ofta bekämpar facket.

Finns det några likheter mellan svensk och amerikansk anställningstrygghet?

– I USA är den mycket sämre. Man kan se Urban Outfitters agerande i Stockholm som en sorts försök att amerikanisera förhållandena i Sverige.

Vad förväntar du dig av en eventuell rödgrön regering när det gäller las?

– Helt uppenbart är att det finns en lucka i las som ger företag möjlighet att säga upp anställda och istället använda bemanningsföretag. Den luckan måste en rödgrön regering täppa till.

Socialdemokraternas arbetsbetsmarknadspolitiska talesman Sven-Erik Österberg hävdar också att lagstiftningen måste bli tuffare.

– Om det blir ett regeringsskifte nästa år tillsätter vi omedelbart en utredning för att se över reglerna i las och MBL.

– Det är absurt att ett företag  – som nu Urban Outfitters – har rätt att säga upp all personal på grund av arbetsbrist, när det är helt uppenbart att det inte är arbetsbrist det handlar om. Och Urban Outfitters är dessvärre inte ensamt om att ta till sådana fasoner. Arbetstagarnas rättigheter behöver stärkas, säger han i ett pressmeddelande.

Sju personer från USA:s socialistparti deltog i aktionen utanför Urban Outfitters butik i New York igår. De delade ut flygblad och bar på plakat.

– Vi kommer att kontakta aktivister i andra delar av USA och uppmana dem att agera, berättar Jonas Sjöstedt.

Urban Outfitters huvudkontor ligger i Philadelphia.