Samtidigt som vissa ekonomer tycker sig se ljusning i världsekonomin varnar Världsfacket IFS för att en fortsatt växande arbetslöshet.

– Krisen är långt ifrån över och de stimulanspaket som ska vända ekonomin är inte tillräckliga för att hindra en ökande arbetslöshet, kommenterar Guy Ryder,  generalsekreterare för Världsfacket IFS, Internationella fackliga samorganisationen.

I morgon, onsdag, släpper IFS en ny rapport om hur facket vill att vägen tillbaka till jobben ska gå. Rapporten släpps samma dag som deras styrelsemöte inleds i Berlin samt på den av Världsfacket IFS utlysta internationella dagen för bra jobb och villkor – World Work Decent Day. Temat för årets världsdag är finanskrisen och dess effekter.

Dystert
Trots att det finns ljuspunkter i världsekonomin ser arbetsmarknaden dyster ut. Drygt 60 miljoner fler arbetslösa än för två år sedan och en global arbetslöshet på 240 miljoner i år, är den bedömning som FN-organet ILO gör.

De välutvecklade ekonomierna i världen drabbats hårdast av jobbraset. Där beräknas arbetslösheten stiga rån 6,1 procent förra året till 9,0 detta år.

I Central- och Österuopa spås en likartad utveckling där siffrorna klättrar från 9,0 procent till 12,1 procent.

 

Fler hungrande
Men det är ändå länderna de fattigaste regionerna i världen som drabbas hårdast i och med att det mänskliga lidandet ökat. En tidigare rapport har visat att antalet hungrande väntas stiga med hundratals miljoner som en följd av finanskrisen.

Enligt Världsfacket IFS har de rika länderna inte gjort tillräcklig för att häva krisens effekter.

Endast 1,8 procent av de stimulanspaketen i den rika världen har gått till arbetsmarknadspolitk, medan drygt 20 procent har gått till skattesänkningar.

Världsfacket IFS efterlyser större åtgärdsprogram för arbetsmarknaden och minska neddragningarna inom välfärdssystemen. De kräver även mer omfattande regleringar av finansmarknaden.

World Work Decent Day kommer att uppmärksammas på flera håll i världen. I Bukarest i Rumänien hålls en stor manifestation i morgon. Det görs även i Madrid och flera städer i Latinamerika. I London ordnar brittiska TUC (motsvarande LO) en stor kulturaktivitet där bland annat artister ska uppträda. I Sverige håller LO och TCO ett seminarium.