Massarbetslöshet och djup ekonomisk kris. Man skulle kunna tro att det stundande valet i Tyskland handlar om arbetsmarknadsfrågor. Men i stället är det skattesänkning och födelsedagsfester som diskuteras.
– Det är väldigt märkligt, säger Alexander Herzog-Stein om valrörelsen.

Han jobbar på den fackliga tankesmedjan Hans-Böckler-Stiftung och säger att det konservativa partiet CDU och liberalerna har gjort det mesta för att undvika politiska debatter.

Nyligen blev en kampanjbild på konservativa Angela Merkel i djup urringning ett hett diskussionsämne.

Knepig koppling
Andra frågor som varit uppe är de konservativas förslag på skattesänkningar samt en födelsedagsfest som förbundskansler Merkel ordnade för Josef Ackermann, chefen för Tysklands största bank, Deutsche bank.

I Tyskland är han en symbol för de giriga bankdirektörerna, vilket innebär att Angela Merkel hamnat i en knepig situation när hon kopplas ihop med honom privat.

Arbetarrörelsens har försökt att vända valfrågorna åt sitt håll.

– Socialdemokraterna (SPD) har mer eller mindre desperat försökt att få igång en debatt om jobben, säger Alexander Herzog-Stein.

Orimlig siffra
Nyligen presenterade Frank-Walter Steinmeier, partiledare för SPD, en plan där målet är att skapa fyra miljoner nya jobb till 2020.

Han gjorde därmed samma misstag som många andra tyska regeringar och angav en siffra på hur många jobb som skulle skapas.

De tyska metallarbetsgivarna och många andra pekade på det orimliga i att skapa så många nya arbeten på så kort tid.

Debatten blossade upp men något djupare avtryck gjorde den inte. Steinmeiers initiativ hälsades dock välkommet av det tyska DGB (motsvarande svenska LO).

– Det var i alla fall ett försök att få upp arbetslösheten som en valfråga, säger pressekreteraren Marion Knappe.

Stimulanser
DGB vill se ytterligare statliga stimulanser av ekonomin samt kräver regleringar av det finansiella systemet så att en global finanskris inte kan uppstå igen.
Men eftersom valvinden blåser åt det konservativa hållet är förhoppningen att få igenom dessa krav små.

I stället växer den fackliga oron att det kommer besparingar i socialförsäkringssystemet efter valet.

Det tyska valet uppmärksammades nyligen även internationellt då affärstidningen Financial Times i måndags avslöjade att de tyska storföretagarna har ingått en informell pakt för att stödja Angela Merkel.

Enligt artikeln ska några av ledarna för storföretagen ha kommit överens om att de ska vänta med att göra stora uppsägningar tills efter valet, den 27 september.

På så vis skulle de konservativa skulle slippa en besvärlig arbetslöshetsdebatt.

Enligt Financial Times så vill de stora arbetsgivarna i Tyskland undvika en regering där vänstern ingår eftersom det skulle kunna öka kostnaderna för företagen.

 

 

FAKTA / Valet i Tyskland
Den 27 september röstar tyskarna. Det mesta talar för att det blir konservativa CDU med Angela Merkel i spetsen som bildar regering med liberalerna.
Många tyska väljare är dock osäkra, vilket gör det svårt att spekulera i vilka allianser som kan bli av. Det har till och med förekommit spekulationer om att en allians mellan socialdemokraterna och konservativa CDU. Arbetslösheten i Tyskland ligger kring 9,2 procent.