En våg av strejker rullar över Serbien. Missnöjet är stort bland de anställda som inte får ut sina löner efter att flera företag har privatiserats.

Proteststrejkerna började i mitten av augusti. Dagligen strejkar mer än 30.000 personer på över 40 olika företag, enligt det serbiska facket.

Nyligen kallades serbisk polis in för att skingra de hundratals strejkande arbetare som lagt sig på järnvägsspåret utanför staden Lapovo som ligger 15 mil söder pm Belgrad, skriver nyhetsbyrån IPS.

I centrala Belgrad blockeras trafiken av protesterande utanför regeringsbyggnaderna och i staden Raska har en textilarbetare, enligt nyhetsbyrån, skurit av sig ett finger i protest mot att hans företag privatiserats.?Arbetarnas upprördhet beror på att många av de privata företagen inte har betalt ut löner i tid och underlåtit att betala in pengar till de sociala försäkringssystemen.

Den serbiska regeringen är nu inne i slutskedet av sitt privatiseringsprogram där 1.828 företag ska säljas ut vilket ska ge ett tillskott till statskassan med motsvarande drygt 28 miljarder kronor.

Nu är endast 300 företag kvar på listan och de ska säljas innan årsskiftet, skriver IPS.