I slutet av juli (29/7) överträffade  Helle Klein sig själv. Hennes ledarkrönika i Aftonbladet var en fullskalig kristen predikan. Rubriken ”Kärleken är störst” låter som någon sorts bibelord. Hela ledarkrönikan handlar om Svenska kyrkan och dess problem och problemlösningar kring homosexuella och Svenska kyrkans vigselrätt. Och dess nuvarande acceptans av homosexualitet. Dock inte ett ord om att Svenska kyrkans maktutövning har hindrat ett politiskt beslut om en verkligt vettig äktenskapslagstiftning. Där kyrkan givetvis skulle fråntagits den juridiska vigselrätten.

Att ledarkrönikan i LO:s tidning Aftonbladet (dessutom landet största tidning) så  utförligt – och så ofta – behandlar Svenska kyrkan och dess inre problem är sannerligen häpnadsväckande. LO:s medlemmar och alla svenska löntagare har andra frågor och andra problem som behöver diskuteras. Vi har inget med Svenska kyrkan att göra och ber att som läsare slippa bli påtvingade kyrkans konstigheter och religiösa bekymmer. De angår inte oss på något sätt.

Detta är ju inte första gången Helle Klein använder Aftonbladets ledarsida till reklam för Svenska kyrkan. Hon är präst i Svenska kyrkan och politisk chefredaktör för tidningen.

Ideologisk agenda
Hur har detta gått till? Vem har givit tillåtelse till att Aftonbladets ledarsida nu under många år av henne använts som en”predikstol”? Artiklarna illustreras med  kristet bildmaterial; påskens törnekrönta manshuvuden och julens jesusbebisar.

Vilken ideologisk agenda döljer sig i detta? Och framför allt frågar man sig om LO:s medlemmar verkligen önskar att tidningen brukas på detta sätt. Ingen annan större tidning i Sverige eller ute i Europa har dessa egendomligheter på sina ledarsidor – om de inte politiskt hör hemma hos kristna rörelser. Hör Aftonbladet som tidning till dessa kristna grupperingar? Då borde tidningen i ärlighetens namn öppet deklarera detta. Men då slutar nog många att köpa den.

Det förvånar mig att andra (borgerliga) tidningar aldrig berör Aftonbladets kristna ledare och hela det religiösa spektaklet. Vore ju så väldigt tacksamt att diskutera och angripa. Men det är tyst. Religiösa personer och deras ”tro” kräver uppenbarligen alltid hänsyn, och är något ingen törs ta i.

Svar efterlyses
Kristen ideologi tycks nu även ha smittat ut i tidningen. Kultursidan har flera uttalat kristna kulturskribenter och även en av ”sista sidans” krönikörer hör hemma där.  Kastar omkring sig litet av abortmotstånd och litet av allmän religiositet.

Jag har under flera år försökt ta upp en debatt kring denna Aftonbladets kristna propaganda utan att få någon särskild respons. Wanja Lundby-Wedin gav vid ett tillfälle ett kort och intetsägande svar i Dagens Arbete, att Helle Klein är kristen socialdemokrat och det har hon rätt att vara.

Men inget besked om varför tidningens ledarsida används för direkta kristna budskap. Wanja Lundby-Wedin borde ha kunnat ge ett svar.

Kanske kan i stället någon hos de olika LO-förbundens ledningar svara? Eller några av medlemmarna göra ett uttalande?  Komma med sin bedömning.

Ulla Johansson