Peter Swedenmark kommer varje lördag att skriva krönikor på www.lotidningen.se.
 

Jag bor alltså i Republiken Jamtland, en fridsam enklav i konungariket. Och trots att jag är född sundsvallare får jag vara med och skriva presidenttalet. Det är stort och ett föredöme då det gäller mellanfolkliga relationer. (På www.storsjoyran.se finns talet att läsa.)

Några fakta om Republiken:

• Det finns fler björnar än postkontor.

•  Myggsticken blir man  immun mot efter några årtionden.

• Åre är lika representativt för Jämtland som Danderyd är för Stockholm.

• 40 procent av landets getter bor i länet.

• Jämtland är Folkpartiets svagaste valkrets och sämre meriter kan ett län visa upp.

Beröm välkomnas
Ni är välkomna med e-brev med beröm. Ord som luspudel, rödskägg och socialistbuse aktiverar e-postfiltret och vidarebefordrar till papperskorgen, bara så att ni vet.

Hösten är de goda föresatsernas tid. Man börjar motionera, går med i studiecirklar och ringer släkten. Sedan kommer svinnovember och förstör allt. Motionsspåret blir tungt, cirkeln är befolkad av pratkvarnar och släkten ringer ju aldrig tillbaka.

Jag undrar om ledande politiker också går till jobbet med en massa goda föresatser?

• Nog ska man väl kunna dunka in lite mer disciplin i ungarna, tänker utbildningsminister Jan Björklund (FP) och gör ställningssteg. Kanske man kan säga gruppbefäl istället för ordningsman?

• Nååågra till på Stureplan ska vi väl kunna övertyga, tänker Maud Olofsson och ringer sin ideologiske mentor Fredrick Federley.

• Gick det för Degerfors att komma tillbaka efter storhetstiden ska det väl gå för KD också, tänker Alf Svensson där han sitter på att gatukafé i Strasbourg. (Anm. för folk som inte kan fotboll: KD-ledaren Göran Hägglund är född i Degerfors.)

Sannolikt scenario
Med hjälp av framtidslabbet i San Antonio och en synsk moster har jag kommit fram till följande sannolika scenario för hösten.

• Det gäller att värna välfärdens kärna, säger en konservativ tankesmedja, och föreslår att allt utom polis och försvar konkurrensutsätts. Skattmasen AB med säte i Falun blir en upplevelse.

• Göran Greider kommer att få ett eget övernattningsrum på Sveriges Radio. Han är bokad i alla program, från Andliga sånger till Överlevnadsbrigaden.

• Sveriges klena resultat i friidrotts-VM leder till att idrottsminister Lena Adelsohn Liljeroth (M) får gult kort av riksdagen. ”Det kunde ha varit röd avgång också”, säger maken Ulf, styrelseordförande i SJ.

• Veckopressen spräcker indextaket när även Carl Philip ansluter sig till familjetrenden och förlovar sig, med en truckförare från Bollstabruk som kör med Skruf Extra Stark portionssnus.

• Maria Abrahamsson (M), soffockupant i televisionen, blir heltidspolitiker. Och som brukligt är kommer frågan: du har väl betalat tevelicensen? Frågan är nu vem Stig Malm ska få vid sin sida. Maria Borelius, kanske, eller Cecilia Stegö Chilò, gestalter ur Reinfeldts förflutna.

Förutsägelserna är väl ungefär lika tillförlitliga som mätningar av partisympatierna.

Nästa vecka kommer jag bland annat att ta upp kyrkovalet och läget inom postvänstern.

VECKANS FULLTAGGARE

Usain Bolt från Jamaica. Killen verkar gilla det han sysslar med. Förr var sprintrar muskelpaket med inåtvänd blick och alla var de kusligt lika Mike Tyson. Man fick nästan plocka bort barnen från teven. Att sedan en del sportfånar ogillar Bolts spex hör bara till. Branschen är stockkonservativ.

 

Peter Swedenmark

LO-Tidningens nye lördagskrönikör Peter Swedenmark, är journalist och bor i Östersund sedan snart tjugofem år tillbaka. Han är född i Sundsvall. Arbetade på Tidningarnas Telegrambyrås Norrlandsredaktion 1967–68, därefter på Dagbladet i Sundsvall. Var chefredaktör på den tidningen 1973–85 och på Länstidningen i Östersund 1985–2005.  Är numera frilansjournalist.