Chinnaphan Khaewkhenthong och hennes man är risbönder. De hade hoppats tjäna pengar på bärplockningen i Sverige. Nu har de bara skulder, som de inte vet hur de ska klara att betala.
 

Idag åker den första gruppen thailändska bärplockare hem. I Thailand väntar ekonomisk osäkerhet och en diskussion om vad som ska hända med deras skulder.

Tidigare har det funnits uppgifter om att den thailändska regeringen skulle betala hälften av bärplockarnas skulder. Det stämmer inte. Det finns inga ekonomiska garantier för de hemvändande thailändska bärplockarna, som bara återvänder med skulder, eftersom de inte funnits tillräckligt med blåbär att plocka.

– Jag är både glad och ledsen för att åka hem. Vi vet inte om vi får någon ekonomiska hjälp när vi kommer hem, säger Chinnaphan Khaewkhenthong.

Hon har kommit tillsammans med sin man till Sverige för att plocka bär. Förhoppningen var att tjäna mycket pengar. Precis som alla andra thailändska bärplockare har hon lånat pengar. Det är bemanningsföretagen som krävt betalt för att ordna resan och arbetet. Hon är skyldig 100.000 bath( drygt 20.000 kronor). Räntan på lånet är 3 procent i månaden.

Lång resa
Chinnaphan Khaewkhenthong och hennes man är risbönder. Deras förhoppning med arbetet i Sverige var att kunna komma igång med odling av vattenmeloner mellan risskördarna. De har pantsatt marken och gården för att låna pengar. Nu vet de inte vad som kommer hända.

Det är en grupp på 40 personer som åkte buss hela natten från Luleå för att ta flyget från Arlanda. Resan tog lång tid, eftersom de varit på campingen i Tallsjö utanför Åsele för att hämta bärplockarnas bagage och pass. Det var i Åsele-trakten de plockade bär och det var campingen  de övergav för att de bara såg sina skulder växa, eftersom kostnaden för mat, boende och transporter var större än deras inkomster.

Till Arlanda kommer Narcuchai Ninnad, förste sekreterare på Thailands ambassad i Stockholm. Hans uppgift är att se till att hans landsmän kommer hem ordentligt och han bekräftar att det inte finns några ekonomiska garantier för bärplockarna.

– I Thailand får de diskutera med vår regering och med bemanningsföretagen, som anställt dem. Då får vi se vad som händer, säger ambassadens förste sekreterare.

Grundlönen har inte betalats
Även Kwanchande Kamonjit är risbonde. Hon berättar att de inte fått något betalt i Sverige – inte ens för bären de plockat. I bärplockarnas anställningskontrakt står att de ska ha en grundlön på runt 1.700 kronor i månaden och ett traktamente på drygt 100 kronor. Inte heller dessa pengar har betalts ut.

– Jag är inte särskilt glad. Nu åker jag hem med tomma händer. Vi har inte fått några löften utan kommer hem till ett stort frågetecken, säger Kwanchande Kamonjit.

När bärplockarna var samlade i Luleå var deras krav att regeringen eller bemanningsföretagen skulle betala 70 procent av deras skulder. Förhoppningen var att den ekonomiska förlusten efter arbetet i Sverige inte skulle vara alltför stor.