LO välkomnar förslaget om en ny lag om integritetsskydd i arbetslivet.


Förslaget, som statens särskilda utredare Cathrine Lilja Hansson lämnade i  maj i år, omfattar inte bara anställda, utan också arbetssökande. I sitt remissvar lyfter LO fram detta som särskilt betydelsefullt.

Uppgifter i belastningsregistret och polisens misstankeregister är hemliga – men den enskilde har rätt att få veta vad sägs om honom själv i registren. Allt fler arbetsgivare utnyttjar detta och kräver att arbetssökande ska visa upp utdrag ur registren.

– Vid en anställningsintervju är det inte lätt att säga nej till sådana krav, säger LO:s avtalssekreterare Per Bardh. I en sådan situation handlar det inte om samtycke mellan två jämbördiga parter.

Ökade kontrollmöjligheter
Digital teknik har ökat arbetsgivarnas möjligheter att kontrollera sina anställda. Exempelvis sparas uppgifter om vad du har gjort under dagen på din dator, och telefonsamtal kan rekonstrueras i efterhand.

– Det har blivit allt vanligare att arbetsgivare vill övervaka sina arbetstagare och få privat information om dem, hävdar Per Bardh. Vi har därför länge efterlyst en förstärkning av arbetstagarnas integritetsskydd. Utgångspunkten måste vara att arbetstagarna säljer sitt arbete, inte sig själva.


Tolkningsföreträde

I huvudsak är LO alltså positivt till utredningen. Men arbetsgivarnas rätt att begära medicinska undersökningar av de anställda, exempelvis alkohol- och narkotikatest, borde begränsas mer än vad utredaren föreslår. LO anser också att facket ska ha tolkningsföreträde när det gäller arbetsgivarens möjligheter att kräva fram känslig information. På så sätt skulle fackklubben kunna säga nej i väntan på att Arbetsdomstolen avgör om kraven är befogade.

 

 

FAKTA / Utredningen

Ny teknik har ökat arbetsgivarnas möjligheter att kontrollera sina anställda. De möjligheterna begränsas redan i dag, men lagstiftningen är svåröverskådlig och svår för fack och arbetsgivare att använda.
Utredningen om integriteten i arbetslivet föreslår därför en helt ny lag. Den ska bland annat innehålla ett generellt förbud för arbetsgivarna att begära utdrag ur polisens och Försäkringskassans register av anställda och arbetssökande. En annan del av den nya lagen är en spärr mot medicinska undersökningar: Arbetsgivaren bara få kräva sådana då det finns ett ”berättigat ändamål” (säkerhetskrav i yrkestrafiken är ett exempel).

Utredningen kan laddas ned från regeringens webbplats.

 

Läs också: artikeln "Utredare vill stärka integriteten på jobbet" 2004-05-06