Sacoförbunden fortsätter att växa. Det senaste året har medlemsantalet ökat rejält.

  – Det kan bero på krisen. Som det är nu finns en känsla att ingen går säker, säger Anna Ekström, ordförande för Saco.

 

Medan LO-förbunden fortsatt att krympa i år är utvecklingen den motsatta för akademikerna. Vid halvårsskiftet hade Saco förbunden 12 797 fler medlemmar än ett år tidigare. Krisen är en bidragande orsak, men inte hela sanningen.

– Vi har ökat vartenda år sedan Saco startade, förutom 2007, då även vi tappade, säger Anna Ekström.

En förklaring är att antalet akademiker ökat, men det finns också andra förklaringar till att Saco-förbunden går mot strömmen. Enligt Anna Ekström hade Sacoförbunden sina svåra år betydligt tidigare än LO-förbunden. De har därför arbetat aktivt med förändring och medlemsvärvning under en längre tid, framför allt för att locka unga medlemmar.

– Unga akademiker krävde bättre argument för att gå med än tidigare generationer. De frågade vad de fick för medlemsavgiften och hur det lönade sig för dem att vara med, säger Anna Ekström.

 

Fokus på medlemsnyttan

Sacoförbunden har fokuserat mycket på medlemsnytta. Några insatser som lockat de unga medlemmarna har varit inkomstförsäkringar, jobbcoachning och karriärrådgivning. Anna Ekström säger att det måste löna sig att vara med i facket.

– Det är självklart att facket ska vara en bra försäkrings- och serviceorganisation, men också en bra yrkesgemenskap.

Att Saco-förbunden i högre grad än många LO-förbund bygger på yrkesidentitet tror hon också påverkar medlemsutvecklingen.

– Våra förbund ägnar sig mycket åt yrkesfrågor, och det är viktigt för medlemmarna. Det tror att jag fler LO-förbund också skulle kunna betona mer, säger hon.

 

Lägre avgifter

En annan viktigt orsak till att Sacoförbunden lyckats behålla sina medlemmar är att de kunnat hålla medlemsavgifterna nere. Det var chockhöjningen av a-kasseavgifterna som utlöste fackets medlemsras 2007, och då drabbades även Saco.

Medan de flesta LO-förbundens a-kassor tvingats öka sina avgifter ytterligare har akademikernas a-kassa åter blivit billigare, och kostar nu 90 kronor i månaden att jämföra med runt 300 kronor för de flesta LO-kassor.