De danska facken är kritiska mot att ledningen för SAS avbrutit dialogen med medarbetarna trots att de flera gånger gått med på besparingar. Situationen är unik för Danmark, anser facken.

Politikerna måste ta itu med problemen om de önskar ett fortsatt starkt SAS i Danmark. Ledningen för det nordiska flygbolaget har mitt under nya besparingsrundor avbrutit dialogen med de anställda, enligt facken.

Liv eller död
– Det har inte varit möjligt att få SAS att presentera en plan för hur bolaget ska överleva i framtiden. Situationen är mycket allvarlig, det handlar om liv eller  död för verksamheten, säger Karin Retvig, HK/Privats ordförande.

Hon efterlyser en vision för framtiden. Konsekvenserna av nya sparpaket kan bli en utflyttning av arbetstillfällen från Danmark till Sverige där lönerna är lägre, varnar Karin Retvig.

Det skulle vara en katastrof för Köpenhamn och för dess flygplats Kastrup om flera tusen arbetstillfällen försvinner från huvudstadsområdet. Danska socialdemokraten i Folketingets trafikutskott Magnus Heunicke kritiserar regeringen för att som delägare av SAS inte ta de anställdas oro på allvar.

Väntar på reaktion
De fem facken, som representerar personal vid incheckningsdiskar samt kabinpersonal och flygmekaniker, vill ha en reaktion från regering och Folketing före den 11 augusti då det är styrelsemöte i SAS.

Då väntas avgörande beslut om framtiden för flygbolaget som den ekonomiska krisen och hårda konkurrensen slagit hårt mot.