Över en natt seglade Folksam upp som största ägare i Swedbank, något som direkt berör bolagets fyra miljoner kunder. Många av dem är LO-medlemmar.

LO och Folksam har traditionellt ett mycket nära samarbete.

En stor del av LO-folkets pensionspengar – och en stor del av deras försäkringar – finns i Folksam.

Inom Folksam Liv, ett av de två benen i Folksamkoncernen, äger LO hälften av bolaget Folksam-LO Pension.

LO-förbunden har också sina medlemsförsäkringar, inklusive de nya inkomstförsäkringarna, i Folksam.

Efter turerna de senaste dagarna har Folksam nu 14,6 procent av aktierna i Swedbank och är därmed bankens största ägare.

Blygsam andel
Folksams finanschef Michael Kjeller betonar dock att engagemanget i Swedbank, trots den senaste satsningen, bara uppgår till 1,2 procent av Folksams totala placeringstillgångar.

20 procent av dessa tillgångar är aktier och 80 procent är räntebärande papper, bostäder och annat än aktier. Av aktieinnehavet uppgår Swedbank till cirka 6 procent.

– Vi har nu en högre exponering gentemot banksektorn än vad banksektorn utgör av Stockholmsbörsen. Men det som vi har, det har vi i aktier i Swedbank. Vi har alltså inte de andra bankaktierna i vår portfölj, säger Michael Kjeller.

Kjell Ahlberg, ekonomichef på LO och ordförande i Folksams Livs revisionsutskott, ser affären som en god investering.

– Det är ett långsiktigt innehav. All aktieplacering har ju i princip fallit sedan 2007 och börskurserna speglar inte alls värdena i företagen.

Högt fall
Som mest stod Swedbanks aktier för ett par år sedan en bit över 200 kronor. Före jul stod aktien i 54 kronor och de nya preferensaktier i Swedbank som Folksam då köpte kostade 48 kronor styck.

När lånet till Sparbanksstiftelserna löstes in hade aktien fallit ytterligare till 18:70.

Därefter har aktien åter stigit till omkring 27 kronor.

– Om fyra år kommer preferensaktierna att omvandlas till vanliga stamaktier och då står de mycket troligt högre än de 48 kronor som Folksam tecknade dem för. Och de övriga aktierna har Folksam tagit över till priset av runt 20 kronor, och det är ju extremt lågt, säger Kjell Ahlberg.

Vad säger du till den enskilde LO-medlemmen som har försäkringar eller pensionssparande i Folksam?

– Swedbank måste nog ses som ett isolerat fall. Problemet gäller snarare hela den kris vi ser nu, och där är Folksam bättre rustade än många andra försäkringsbolag. De har varit extremt försiktiga i sina placeringar, det gäller både Folksam Sak och Folksam Liv.

– Årsavkastningen förra året visar att Folksam ligger omkring noll, samtidigt som de flesta andra ligger runt 8 till 10 procents negativ avkastning. Det innebär att Folksam inte har förlorat pengar i krisen.

Intensifierat samarbete
Redan 2006 intensifierade Folksam och Swedbank sitt samarbete. Bankens fondbolag Robur förvaltar nu Folksams tillgångar, företagen samarbetar när det gäller återförsäkringar och äger gemensamt företaget Tre Kronor som säljer sakförsäkringar via Swedbank.