Spanien får fem dagar på sig att förklara hur stödet till bilindustrin är utformat. EU-kommissionen vill syna det spanska stödet i fogarna.

I slutet av förra veckan meddelade Spanien att landet ska stödja sin inhemska bilindustri med cirka 45 miljarder kronor. Stödet är tänkt att gå till att utveckla hybridbilar, som delvis drivs av elmotorer. Pengarna ska också användas för att skapa en infrastruktur så att sådana bilar kan användas.

EU-kommissionen, som oroas av en tilltagande protektionism i de europeiska länderna, kräver i ett brev till den spanska regeringen att landet noggrannare redogör för hur stödet till bilindustrin ska utformas.

EU-kommissionen vill undersöka hur det rimmar med de regler som begränsar medlemsländernas rätt att ge bidrag till den egna industrin.

Bilindustrin, med sina 350.000 anställda, spelar en viktig roll i Spaniens ekonomi.

Tidigare har även Frankrike deklarerat att landet ska stödja bilindustrin med ett förmånligt lån på 63 miljarder kronor, vilket ifrågasatts av bland annat statminister Fredrik Reinfeldt som varnar för en våg av ökad protektionism i Europa.