Industriskolan blir de uppsagda arbetarnas chans att komma igen. I Arvika drar Volvo igång utbildningar för att få igen skickliga arbetare när krisen har tryckts tillbaka.

Volvo har utvecklat industriskolan tillsammans med kommunen.

Uppsagda ska kunna få individuellt anpassad utbildning. I studieplanen finns svenska, engelska, IT samt svets-, truck- och montörsutbildning. Där finns även el- och NC-utbildning samt kurser i ledarskap, logistik och produktionsteknik.

Företaget står för lön under uppsägningstiden och dessutom för lokaler, maskiner, praktikplatser, lärare och coacher. Medan kommunen håller med utbildningsplatser och organisation.

Frågetecken
Utbildningarna ska kunna starta under uppsägningstiden och om det behövs fortsätta när den är slut och eleven går in i arbetslöshet. Det stora frågetecknet är dock ekonomisk ersättning för dem som blir arbetslösa.

– Vissa korta utbildningar kan uppsagda hinna med under uppsägningstiden. Sedan är det ett individuellt val om någon vill hoppa på en längre utbildning när det inte är klart med försörjningen efter anställningstidens slut, säger Volvoföretagets personalchef Linda Thomassen.

Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin har uttalat sig positivt om industriskolan i Arvika.

Ändrat studiestöd
Det finns dock inga beslut om ekonomisk ersättning för dem som ska studera. Statssekreterare Eva Uddén Sonnegård säger dock att studiestödet till arbetslösa kommer att ändras tillfälligt.

Det innebär att arbetslösa som studerar kommer att få 80 procent i bidrag och låna 20 procent. Nu är det nästan tvärtom, lånet ligger på 85 procent. Beslut kommer i slutet av våren.