/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/ht2008/christerelmehagen5108.jpg
– AMF Pensions kapitalförvaltning följer en filosofi som sitter i väggarna: att bara göra investeringar som vi själva förstår, säger Christer Elmehagen. Därför placerade vi inte en krona i Japan på 1990-talet. Och ingenting i amerikanska bolån.
 

”Man behöver inte ha vinstsyfte för att vara effektiv. Det snacket, som andra pensionsbolag kör med, är bullshit.”

Christer Elmehagen, som just pensionerats från vd-posten i AMF Pension, vet att han retar många toppar i näringslivet när han säger detta, också hos sin tidigare uppdragsgivare Svenskt Näringsliv.

Men efter tio år som chef för ett ömsesidigt livförsäkringsbolag, där vinsten i sin helhet går tillbaka till pensionsspararna, är han säker på sin sak:

– Det går utmärkt att driva verksamheten i ett ömsesidigt bolag, utan hetsen från aktieägare som kräver vinst. Prioriteringarna blir i själva verket mycket enklare. Där vinstutdelande bolag har två herrar att ta hänsyn till – aktieägare och sparare – har vi bara spararna.

– Det har varit oerhört lätt att motivera AMF Pensions kapitalförvaltare. Och varför skulle det vara roligare att drivas av att några enskilda aktieägare ska få mer pengar än av att spararna ska få så mycket som möjligt?

Stark position
Där fick Handelsbanken och Länsförsäkringar, som har valt att göra sina pensionsrörelser vinstutdelande och anfört just effektivitetsskäl. Christer Elmehagen kan dela ut snytingen från en stark position. Försäkringsförbundets statistik visar att AMF Pension ligger i topp vad gäller avkastning på spararnas pengar.

Även med andra mått har AMF Pension varit framgångsrikt under Christer Elmehagens tio år som vd. Men det var inte givet när han tillträdde 1998.

– AMF Pension hade varit en anonym förvaltare av LO-medlemmarnas pensioner. Våra ägare, LO och Svenskt Näringsliv, hade bestämt att vi skulle utsättas för konkurrens. Mot oss hade vi alla de stora bankerna och välkända försäkringsbolagen. Varför skulle någon välja oss?

Vinna eller försvinna
Det var ”vinna eller försvinna”, som Christer Elmehagen såg det.

– Vår enda chans var att göra AMF Pension känt. Att bygga upp ett eget varumärke. Och vi var tvungna att göra det på ett ganska dramatiskt sätt.

Plötsligt sponsrade LO:s och Svenskt Näringslivs pensionsbolag vädret i TV 4. AMF Pension syntes i fler tv-kanaler och ville ge vanligt folk ”lite mer att leva för”. Bussar skickades på turné över landet för att prata om pensioner.

– Parallellt tog vi medvetet konflikter för att skapa rubriker. När till exempel LO-ordföranden Bertil Jonsson rekommenderade sparande i Folksam trots att han satt i vår styrelse gick vi till motattack. Det var tacksamt, det blev oerhört omskrivet.

Varumärket bankades in
Varumärket AMF Pension formligen bankades in. Avsikten var att det skulle förknippas med ”trygghet”, ”låg risk”, ”låg kostnad” och ”god avkastning”.

1998 valde nästan en miljon LO-medlemmar för första gången hur deras avtalspension skulle förvaltas, och AMF Pension blev det mest valda bolaget. Men det verkliga testet dröjde till år 2000. Först kom de kommun- och landstingsanställdas val av avtalspensioner, sedan skulle svenska folket för första gången placera sina premiepensioner.

– Vi var osäkra, säger Christer Elmehagen. Hade vi vunnit förtroende hos hela folket?

I krysstopp
I det första av de båda valen blev AMF Pension det mest förkryssade bolaget, i premiepensionsvalet tvåa efter sparbankernas fondbolag Robur. Senare har AMF Pension lyckats bra även bland de statligt anställda.

Att bli AMF med svenska folket har förstås kostat. Pengarna har AMF Pension lånat ur den återbäring som kunderna tilldelas när avkastningen blir hög (själva sparkapitalet och den garanterade räntan har inte rörts).

– Vi håller noga reda på vad investeringarna har kostat, försäkrar Christer Elmehagen. Nu har vi börjat betala tillbaka lånen.

Sedan snart tio år har svenskarna ett stort ansvar för den egna pensionen. Ett kryss på en blankett kan vara skillnaden mellan en bra och mindre bra pension.

Christer Elmehagen är kritisk mot att inte mer satsades från start på att ge pensionsväljarna kunskaper. Men i grunden är det rätt att människor får ta ansvar för pensionen, anser han, precis som de gör för husköp och andra viktiga ekonomiska beslut.

– Pensionen är uppskjuten lön. En sjuksköterska kan ha tre miljoner kronor i pensionskapital när hon fyller 65. Det är rimligt att hon får förfoga över en så stor del av sitt totala sparande, och att hennes anhöriga kan få del av det om hon skulle dö. Det får de inte i ett kollektivt system, där går pengarna tillbaka till övriga sparare.

FAKTA / Inga sovmorgnar för pensionären
Namn: Christer Elmehagen
Ålder: 62 år.
Aktuell: Har just gått i pension från AMF Pension, där han varit vd i tio år. Dessförinnan direktör vid Svenskt Näringsliv. Kommer nu att arbeta ungefär 70 procent som styrelseordförande i sammanlagt fem företag.
Pension från AMF Pension: Premiebaserad. Christer Elmehagen placerar själv pensionspengarna, och pensionens storlek beror hur han lyckas. Premien är beräknad så att han under de fem första åren bör kunna få ut omkring 70 procent av sin vd-lön på 3,6 miljoner kronor, därefter en mindre del.
Fritid: Läsning och familj. ”Det blir inga sovmorgnar för att jag gått i pension, jag har barn som är tre respektive fyra och ett halvt år.”
Senast lästa bok: The Islamist av Ed Hussein. Den handlar om hur en arabisk man i England lockas in i extremislamistiska kretsar.