De sex LO-förbunden Byggnads, Elektrikerna, Fastighets, Målarna, Seko och Transport inleder ett fördjupat samarbete. Det direkta målet är att bli en starkare röst i samhällsdebatten men i förlängningen ser vi en samverkan som kan leda betydligt längre.

Under en tid har ledningarna i de sex förbunden träffats för att diskutera förutsättninarna för ett samarbete. Bland annat har förbundsledningarna träffat danska 3F och norska Fellesförbundet, för att ta del av deras arbete med facklig samverkan.

Vi har kommit överens om att utse en arbetsgrupp med en representant från varje förbund. Syftet är att ta fram en idéskiss som ska ligga till grund för det fortsatta arbetet. Arbetsgruppen ska leverera sitt resultat i slutet av januari 2009.

Fler skäl för samverkan

Det finns flera skäl till det fördjupade samarbetet.

1. Den svenska modellen, utan lagstadgade minimilöner, utsätts för hård press. Det krävs resursstarka fackförbund för att kunna säkra goda kollektivavtal med generell räckvidd även i framtiden. Generellt verkande kollektivavtal kräver en god facklig representation i hela landet. Med våra gemensamma resurser kan vi bygga en organisation som är närvarande i flertalet företag och kommuner.

2. Systemet med normerande kollektivavtal kräver en konflikt- och organisationsrätt som gör det möjligt att säkra goda villkor på alla berörda arbetsplatser. Vi ska gemensamt arbeta för regelverk som gör det möjligt att teckna kollektivavtal och upprätthålla det fackliga inflytandet på arbetsmarknaden. EG-domstolen har tilldelat sig själv makten att begränsa de fackliga rättigheterna i Sverige. Vi vill samordna våra resurser för att påverka EU:s beslutsfattare och motverka en antifacklig politik i EU-området.

3. Sverige behöver en effektiv infrastruktur och en politik kring byggande för att kunna upprätthålla produktion och välfärd.
Vi vill gemensamt verka för en politik som både garanterar goda arbetsvillkor för våra medlemmar och samtidigt säkrar en infrastruktur och ett byggande som möter framtida krav på regional spridning, ett fungerande näringsliv och en internationaliserad ekonomi.

4. Klimatfrågan ställer stora krav på såväl vår infrastruktur som på byggande och fastighetsskötsel. Vi vill gemensamt verka för en politik som förenar högt ställda klimatmål med ny teknik, regionalpolitiska krav och bevarad svensk konkurrenskraft. En energipolitik som leder till hög leverenssäkerhet, rimliga elpriser och begränsade koldioxidutsläpp blir helt avgörande.

5. Vidare finns det en rad områden där vi tillsammans kan påverka samhällsutvecklingen. Det gäller bland annat liberaliseringar av olika marknader, arbetslöshetsförsäkringen, sjukförsäkringen, den generella välfärdsmodellen och så vidare. I alla dessa frågor har vi gemensamma uppfattningar och ett stort engagemang.

6. Moderniseringen av näringslivet har bland annat medfört att de traditionella gränserna mellan olika branscher ibland suddas ut. Det har lett till onödiga gränskonflikter mellan LO-fackförbunden. Vi vill motverka sådana gränskonflikter genom att göra gemensam sak.

Vår ambition är att bygga något nytt

På ett övergripande plan går vi nu in i ett förutsättningslöst samarbete med ambitionen att bygga något nytt för att stärka våra medlemmars ställning på arbetsmarknaden.

Hittills har våra diskussioner varit konstruktiva och givande och vi är övertygade om att vi kan övervinna de praktiska och organisatoriska hinder som brukar försvåra samverkansprocesser.

Hans Tilly, Byggnads ordförande
Stig Larsson, Elektrikernas ordförande
Hans Öhlund, Fastighets ordförande
Lars-Åke Lundin, Målarnas ordförande
Janne Rudén, Sekos ordförande
Clas Linder, Transport ordförande

Skicka ett e-postbrev till debattredaktören