Chefer och anställda på två byggföretag ockuperade i natt ett hus nära Frihamnen i Stockholm. Företagen har inte fått betalt för sitt jobb sedan början av november. De anställda får ingen lön och byggföretagen hotas av konkurs.

/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/ht2008/byggHOJD4808.jpg
Byggföretagarna Dragan Jovanovic och Alic Ljubomir gör allt för att få betalt av företaget som har beställt jobbet.
Foto: MATHILDA ANDERSSON NWACHUKWU

– Det var någon som svetsade igen dörren mitt i natten, säger Alic Ljubomir, chef för VNV Bygg och Fastighet.

Han slår ut med armarna och ler. Och just när dörren svetsades igen – mitt i natten – råkade chefer och anställda vara på arbetsplatsen.

Egenmäktigt
Av polisen rubriceras ockupationen som egenmäktigt förfarande.

Vare sig Alic Ljubomir eller Dragan Jovanovic, chef för DVS Bygg, vill uppge hur många av de sammanlagt 60 anställda som deltog i ockupationen. Enligt polisen rörde det sig om åtta personer. Ockupationen avbröts i morse, fredag.
 
För de två byggföretagen är problemet att de inte får betalt av fastighetsbolaget Freeharbour som har beställt jobbet av dem.

Miljonkrav
DVS har en fordran på 4,9 miljoner medan VNV:s fordran ligger på runt 1 miljon. Enligt företrädarna för de två bolagen finns det ytterligare fem byggföretag som inte har fått betalt.

Dragan Jovanovic visar en räkning från skattemyndigheterna på 1,4 miljoner för moms, arbetsgivaravgifter och skatt för oktober, som han inte kunnat betala. Alic Ljubomir säger att hans företag kanske klarar sig någon vecka till om Freeharbour inte betalar.

– Vad ska jag göra? Måste jag tända eld på mig själv för att de ska fatta att vi håller på att gå under, säger Dragan Jovanovic.

Orm i fickan?
DVS och VNV har fått förslag om olika delbetalningar som inte alls skulle räcka.

– Företrädaren för Freeharbour har en orm i fickan så han kan inte stoppa ner hand och ge oss betalt, säger Alic Ljubomir.

Huset ligger med utsikt över Frihamnen. Det är en ombyggnad som pågår. I byggnaden finns garage, gymföretaget Sats och ett hotell i tre plan.

Dragan Jovanovic säger att DVS har kollektivavtal med både Byggnads och Seko, medan Alic Ljubomir vrider olustigt på sig och säger att han inte hunnit, men att avtal är på gång.

Väntar och sover
Inget arbete pågår i dag på arbetsplatsen. Runt 20 personer sitter, väntar och sover i en lokal som används som matsal.

– Nu väntar vi tills någon ansvarig dyker upp, säger Dragan Jovanovic.

Det antyds också att någon kanske kommer och svetsar igen dörrarna igen.

Ockupationen anmäldes till polisen och utredning pågår.