Miljontals kronor saknas. En rad företag får inga pengar för utförda jobb och mellan 150 och 200 hantverkare har blivit utan lön. Härvan växer på den byggarbetsplats som ockuperades av desperata byggnadsarbetare under den gångna natten.

– Beställaren hävdar att de inte får ut sina pengar från sin isländska bank, säger Mikael Sandberg i projektledningen på Bergshöjdens bygg.

Det företaget är huvudentreprenör för ombyggnaden, där bland annat ett nytt lyxhotell ska byggas, nära Frihamnen i Stockholm.

Konkurshot
Enligt Mikael Sandberg är det bortåt 200 byggnadsarbetare som inte fått lön. Bergshöjden har inte fått betalt på två månader, vilket betyder att beställaren är skyldig företaget 6 miljoner kronor.

Sammanlagt är det, enligt Mikael Sandberg, 40 miljoner som inte betalats ut. Nu hotas Bergshöjdens bygg av konkurs.

Som LO-Tidningen har berättat har underentreprenörerna VNV och DVS under den gångna natten ockuperade arbetsplatsen.

– Ockupation är inte rätt sätt att jobba, men vi förstår killarna, säger Mikael Sandberg.

Beställaren är företaget Freeharbour PMS Assets. Ursprungligen ägdes Freeharbour och fastigheten vid Frihamnen av bland andra Bo Fernström, som för knappt tio år sedan gjorde sig känd för att vara en av dem som hade störst skatteskuld i landet.

Får inte ut ett öre
Företaget och fastigheten har tagits över av PMS Assets med säte i Tel Aviv i Israel. Vd är Joachim Haas.

LO-Tidningen har utan framgång sökt honom, styrelseordföranden Ilan Nir och fastighetschefen Christofer Salmén.

Det Bergshöjdens bygg fått höra är att den isländska banken Kaupthing har Freeharbours alla pengar, och att företaget inte kan få ut ett öre.

Läs också: artikeln ”Lämnar inte huset förrän de får betalt” 2008-11-28