/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/ht2008/selinabergum3808.jpg
Humörsvängningar är att vänta när blodsockret sjunker. Därför måste man öva sig i tålamod under fastan, säger Selina Begum.
Foto: PONTUS LUNDAHL
 

Att vara utan mat från soluppgång till solnedgång kan lätt ge kurr i magen. – Men det funkar att jobba ändå, dagtid eller kväll spelar ingen roll, säger Anuar Laachiri. Och han är inte ensam. Miljarder muslimer över hela världen firar just nu fastemånaden ramadan.

Klockan är strax före lunchtid när Anuar Laachiri kör över betonggolvet i kyllagret på Arlas mejeri i Kallhäll utanför Stockholm. Då har han inte ätit någonting sedan klockan fyra på natten före.

Som muslim får han varken äta eller dricka någonting från och med att solen går upp tills den går ner igen. Ramadan, som pågår fram till slutet av månaden, innebär alltså fastande mage så länge det är ljust ute.

– I går satt jag och höll mina arbetskamrater sällskap när de åt lunch. Själv åt jag ingenting, säger Anuar Laachiri och ler.

Respekt
Han upplever det inte som några problem att praktisera sin religion på arbetsplatsen. Han har möjlighet att gå i från arbetet för att be fem gånger om dagen. Men personligen brukar han inte be på jobbet, utan föredrar att göra det hemma i stället. Han ber inte heller varje dag året om, men under ramadan blir det fem gånger om dagen. 

– Jag har stor respekt för ramadan. Den betyder mycket för mig som muslim. Att fasta är att ha självdisciplin. Man ska tänka rena tankar, det handlar om att rensa sin själ. Jag försöker vara en god medmänniska och undviker negativa tankar och konflikter, säger Anuar Laachiri.

Att fasta gör att kroppen rent fysiskt inte känns riktigt på topp. Men Anuar Laachiri känner sig inte särskilt hungrig, och tycker att det går bra att jobba dag på tom mage.

Äter gör han först när det mörknat. Då börjar han med dadlar.

– Sedan blir det oftast något lätt, inga riktiga maträtter. Det är inte bra att äta för mycket när man fastar på dagarna. Det blir filmjölk och sådant som hjälper magen att vara i balans, säger han och skrattar när han inser att svaret kan uppfattas som reklam för företaget han arbetar på.

Kroppen vänjer sig
Under fastan tänker han, liksom andra muslimer, på alla människor på jorden som inte har mat på bordet varje dag. Ibland jobbar han kvällstid. Då äter han tillsammans med sina arbetskamrater som vanligt. Han tycker att kroppen vänjer sig vid fastan.

– Jag ser ingen större skillnad om jag jobbar på dagen eller kvällen under ramadan. Det spelar ingen roll för mig, säger han.

Varken personalchefen eller mejeri­chefen på Arlas mejeri i Kallhäll vet hur många som firar ramadan på företaget, men de uppskattar att någonstans mellan 30 och 40 olika kulturer finns representerade bland personalen. Att fastemånaden pågår är ingenting som märks i det dagliga arbetet.

– Jag märker ganska lite av ramadan. Det är kanske ett bra tecken. Då påverkar den alltså inte den dagliga verksamheten samtidigt som anställda har kunnat iaktta ramadan, säger Peter Åberg, personalchef.

Anuar Laachiris närmaste chef, kyllagerchef Sigge Stenström, har givit några av sin anställda tillåtelse att bara ta en halvtimmes lunch för att de ska kunna gå hem en halvtimme tidigare.

– Vi har fyra fem aktiva muslimer i kyllagret. De dricker inte kaffe eller röker under lunchrasterna när ramadan pågår. Det brukar bli många intressanta diskussioner som har givit mig större förståelse för hela den muslimska kulturen. Det är väldigt spännande. Jag lär mig nya saker hela tiden, säger Sigge Stenström.

Han har även erbjudit sina anställda som firar ramadan att byta till nattpass, men ingen har nappat.

– Man ska ha samma rutiner som vanligt, förklarar Anuar Laachiri.

Kompenserar med koranen
Inne på förpackningsavdelningen jobbar Selina Begum. Hon har arbetat på Arla i elva år, men kom till Sverige från Bangladesh för 22 år sedan. Hon är troende muslim, men har inte fastat under ramadan under de senaste åren på grund av sjukdom.

– Sjuka, gravida och gamla är undantagna och behöver inte fasta. Men när jag gör det brukar jag inte äta så mycket utan mest dricka, säger Selina Begum.

För att kompensera sitt ickefastande läser hon koranen så mycket hon kan.

Humörsvängningar
När hon fastar brukar hon ofta känna sig hungrig på dagarna. Hon erkänner leende att hon blir frestad av att se andra sitta och äta. Att gå på tom mage kan även innebära humörsvängningar – till följd av lågt blodsocker.

– Man måste tänka på det och ha större tålamod, ta det lugnt och inte säga något dumt. Det får vänta till efter ramadan. Om du sagt onda ord måste du ”göra om” den dagen och ta en extra fastedag när ramadan är över. När man fastar känner man sig djupare, säger Selina Begum.

Ramadan avslutas med en stor fest. Anuar Laachiri brukar alltid ansöka om ledigt den dagen.

– Och jag har alltid fått det, säger han och tittar på chefen, Sigge Stenström.

Både Anuar Laachiri och Selina Begum får ofta svara på frågor om ramadan från nyfikna medarbetare.

– De ställer frågor och jag svarar, säger Anuar Laachiri.

Läs också: Artikeln "Svenskt arbetsliv är flexibelt" 2008-09-19