Varje dag varslar svenska industriföretag anställda om uppsägning. Under de senaste veckorna har varsel strömmat in från olika delar av landet. Företagen förklarar sig med en vikande konjunktur.

De senaste siffrorna från Arbetsförmedlingen visar också att varslen är kraftigt på väg uppåt. Till och med juli landade ökningen av antalet varsel om uppsägningar på 60 procent jämfört med samma period i fjol.

Konjunkturnedgång
Industrin är hårdast drabbad.

Erica Sjölander, utredare på IF Metall, gör ingen annan tolkning av läget än företagen. Det är en svagare internationell konjunktur som ger effekter på svensk ekonomi och industri.

– Industriproduktionen står och stampar och orderingången ökar inte längre. I en nedåtgående konjunktur kommer varslen.

Hög inflation
LO:s chefsekonom Dan Andersson säger att tendenserna syntes redan för ett år sedan. Många företag med för stor kostym skulle bli tvungna att se över bemanningen.

– Det som är oroande jämfört med exempelvis nedgången 2000 är att Riksbanken inte kan göra någonting denna gång. Inflationen är hög och att sänka räntan för att stimulera konsumtion är inte rätt, säger han.

Orolig
Erica Sjölander ser med oro på varslen. Men säger samtidigt att erfarenheten visar att en del av dem inte genomförs i slutänden.

– Vi måste ändå se till att använda de verktyg som vi har för att på bästa sätt stödja dem som drabbas av neddragningarna, säger hon. Omställningsstöd via omställningsavtalet, a-kassa och andra saker. Risken finns också många oförsäkrade blir arbetslösa nu. På längre sikt finns det mycket att göra som inte görs med den nuvarande regeringen.

Erica Sjölander tycker att alliansregeringen för en politik som gör att människor kommer i kläm. Hon tycker samtidigt att regeringen missar att rusta de arbetslösa och varslade för den uppgång i efterfrågan som kommer i ett senare skede.

– Den har dessutom monterat ned mycket av omställningspolitiken (försämrad a-kassa och mindre arbetsmarknadsutbildning) som varit en viktig del i Sveriges ekonomiska framgångar, säger hon.

USA avgör
Dan Andersson är inne på en liknande linje.

– Lite beroende på hur djup konjunkturnedgången blir så finns det olika saker som regeringen borde göra. Att sänka skatten kommer man ingenstans med. Att höja finansieringen till a-kassan skulle ge en ökad trygghet som ger mer pengar till hushållen.

Om konjunkturnedgången blir långvarig eller inte tvistar de lärde. Erica Sjölander målar upp flera scenarion:

– Det hänger bland annat samman med hur snabbt utvecklingen i USA kan vända uppåt och när den globala finanskrisen går över.

Här hemma beror tidpunkten för vändningen också på vilken penning- och finanspolitik som förs för att möta nedgången. Många bedömare tror ändå att konjunkturen ska börja vända uppåt under andra halvåret 2009.

Lånetyngda får betala
Dan Andersson vill inte ge något datum när det vänder igen.

– Det beror på så många saker. Klart är att det är hushållen med bostadslån som får betala för krisen, säger han.

FAKTA: 2 400 varslades i juli
2 400 personer varslades om uppsägning i juli. Industrin stod för cirka 40 procent.
Västernorrlands och Västerbottens län står för de största ökningarna av antalet varslade i år. Men sett till befolkningsmängden var varslen totalt sett flest i Gävleborgs län följt av Kalmar.
Lågutbildade, personer födda utanför Sveriges gränser samt funktionshindrade är mest utsatta när arbetsmarknaden vacklar.
Källa: Arbetsförmedlingen

FAKTA: Varsel i Simrishamn, UMeå, Motala och Bromölla
Här är några varsel under den senaste veckan:

  • TPC Components AB i Hallstahammar varslar 53 personer. Företaget tillverkar monteringsfärdiga komponenter till bland annat gasturbiner och växellådor.
  •  Utternbåtar i Skelleftehamn varslar 25 kollektivanställda.
  • Textilföretaget Almedahl-Kinna varslar 24 personer.
  • Plastal i Simrishamn varslar 25 personer. Företaget levererar bland annat stötfångarsystem och andra plastkomponenter till Saab och Volvo.
  • Z-Lyften i Bispgården varslade denna vecka 36 personer om uppsägning.
  • Z-Lyftens underleverantör Wipro i Bispgården varslar 8 anställda.
  • Wipro Infrastructure Engineering i Skellefteå varslar 25 personer. Företaget tillverkar hydraulcylindrar till lastbilar.
  • Motala Train varslar 24 anställda om uppsägning. Företaget sysslar med reparation, underhåll och ombyggnad av järnvägsfordon.
  • I tisdags varslade postorderföretaget Redcats i Borås 67 personer om uppsägning. Företaget sysslar med returhantering av kläder och andra varor hos bland andra Ellos och Josefssons.
  • Skogsmaskintillverkaren Komatsu Forest varslar 60 personer i Umeå.
  • Ifö Sanitär i Bromölla varslar 41 kollektivanställda och två tjänstemän om uppsägning. Företaget tillverkar bland annat toaletter.

Läs också: artikeln "Varslen slår hårdast mot LO-medlem" 2008-08-29
Läs också: artikeln "Varselskred i Bispgården" 2008-08-26